wydarzenia sprawy społeczne ekonomia/biznes/finanse

Bank Pekao S.A. na 25-lecie WOŚP

13.01.2017 | Bank Pekao SA

Po raz 19-sty Bank Pekao S.A. będzie Bankierem Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. 2 tysiące Pracowników wesprze wolontariuszy, przeliczając i sortując pieniądze, 200 Pracowników przyłączy się do charytatywnego biegu. By podkreślić wyjątkowość Finału, Bank Pekao S.A. przekaże też dodatkowe 400 tysięcy złotych na zakup pomp insulinowych i fantomów do nauki pierwszej pomocy.

Jak co roku przygotowana została limitowana edycja karty Pekao WOŚP.

Podczas 25. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy będą zbierane środki na rzecz ratowania życia i zdrowia dzieci na oddziałach ogólnopediatrycznych oraz zapewnienia godnej opieki medycznej seniorom.

W dzień Finału, 15 stycznia 2017 r., już po raz 19-sty Bank Pekao zagra z Wielką Orkiestrą Świątecznej Pomocy. Od rana 2 tysiące Pracowników Banku będzie wspierać kwestujących wolontariuszy w całym kraju, przyjmując, sortując i przeliczając zebrane do puszek pieniądze. Dodatkowo, podobnie jak w ubiegłym roku, Bank wyposaży wolontariuszy w 300 terminali POS, dzięki czemu, Ci, którzy nie będą mieli przy sobie gotówki, będą mogli wesprzeć Orkiestrę, dokonując wpłaty kartą, bądź smartfonem z aplikacją płatności mobilnych.

W finałową niedzielę, reprezentacja Banku – Pracownicy i ich rodziny pobiegną w organizowanym w Warszawie biegu „Policz się z cukrzycą”. Podobnie jak w ubiegłych latach, Bank sfinansuje start 200 biegaczy. Pieniądze uzyskane z pakietów startowych, Fundacja przeznaczy na zakup pomp insulinowych dla kobiet ciężarnych z cukrzycą oraz fantomów do nauki pierwszej pomocy.

Tym razem pomp insulinowych i fantomów będzie jeszcze więcej. Z okazji jubileuszowego finału, Bank Pekao postanowił dodatkowo przeznaczyć po 200 tys. złotych – w sumie 400 tys. złotych – na dwie akcje: zakup pomp insulinowych i fantomów do nauki pierwszej pomocy.

Na zakup pomp insulinowych zostaną również przekazane środki pochodzące ze zbiórki przeprowadzonej przez Pracowników Banku. Zbiórka odbywa się w następującej formule: od 19 grudnia 2016 r. do 20 stycznia 2017 r. Pracownicy Banku wpłacają środki na specjalne, dedykowane konto, a następnie uzbierana kwota jest zwiększana w ramach programu „Dary do Pary” prowadzonego przez Fundację UniCredit.

Również od 19 grudnia 2016 r. można zamawiać kartę debetową Pekao WOŚP w nowych orkiestrowych barwach. Projektantem wizerunku karty jest sam Jurek Owsiak. Kartę debetową można zamówić przez stronę internetową lub w oddziałach Banku Pekao.

Bank Pekao S.A.
Departament Komunikacji

media@pekao.com.pl

Bank Pekao SA działa od 85 lat, jest jedną z największych instytucji finansowych Europy Środkowo-Wschodniej. Biorąc pod uwagę siłę kapitałową mierzoną współczynnikiem wypłacalności, Bank Pekao jest liderem wśród dużych banków w Polsce i jedną z najsilniejszych kapitałowo instytucji finansowych w Europie (współczynnik Core Tier 1 na koniec 3 kwartału 2016 r. na poziomie 18,1%).

Pozycję nr 1 Banku Pekao SA w Polsce i wśród największych banków europejskich potwierdziły wyniki testów warunków skrajnych oraz przeglądu jakości aktywów (AQR).

Bank Pekao SA jest laureatem wielu prestiżowych nagród i wyróżnień, zarówno w Polsce, jak i na arenie międzynarodowej. Zarówno w 2016, jak i w 2015 r. Bank zdobył Złotego Bankiera w kategorii Innowacja za wdrożenie mobilnych płatności PeoPay HCE oraz karty wielowalutowej. Według magazynu EMEA Finance, Bank otrzymał tytuł „Most innovative Bank in CEE & CIS”. Lubelska KULkarta - legitymacja studencka z funkcją płatniczą – efekt współpracy Banku z Katolickim Uniwersytetem Lubelskim otrzymała przyznawaną w Londynie nagrodę Contactless & Mobile Awards 2016.

Na polu bankowości korporacyjnej w 2016 roku, Bank Pekao obronił tytuł Innowatora Roku w obszarze bankowości transakcyjnej w międzynarodowym rankingu magazynu Global Finance. Niezależni eksperci docenili Umowę Generalną, czyli najszerszy na rynku katalog produktów i usług bankowych, zintegrowany w jeden pakiet. Umowa Generalna została nagrodzona również Złotym Godłem Quality International 2016.

Bankowość Prywatna Banku Pekao SA uznana ostała za najlepszą w Polsce przez międzynarodowe miesięczniki finansowe: The Banker i Professional Wealth Management oraz Global Finance.

Bank Pekao S.A.
Departament Komunikacji