wydarzenia sport zainteresowania/hobby

Zapisz się na Bieg ulicą Piotrkowską Rossmann Run

13 stycznia ruszają zapisy do 15. edycji Biegu Ulicą Piotrkowską Rossmann Run. To najpopularniejsza i największa impreza biegowa w regionie łódzkim i jeden z najpopularniejszych i rozpoznawalnych biegów na 10 kilometrów w Polsce.

Bieg ulicą Piotrkowską Rossmann Run z roku na rok przyciąga do Łodzi coraz więcej uczestników. Już teraz ich liczba jest imponująca. W 2016 roku na starcie tego eventu stanęło ponad 4 tys. zawodników i zawodniczek z Polski i z ponad 20 krajów całego świata. Jeśli dodamy do tego blisko tysiąc osób w biegach młodzieżowych i prawie 400 biegaczy w konkurencji na dystansie 1,5 km, to frekwencja stawia nasz bieg w dziesiątce największych imprez tego typu w Polsce.

Bieg Ulicą Piotrkowską Rossmann Run, to jednak nie tylko sportowa rywalizacja na dystansie 10 km ale szereg biegów dodatkowych. W trzynastu minionych edycjach dzieci, młodzież, osoby niepełnosprawne rywalizowały w tzw. sesji porannej. Ze względu na coraz większe zainteresowanie dodatkowymi biegami, już w ubiegłym roku organizatorzy podjęli decyzję o wykreowaniu nowej imprezy - czyli Mini Biegu ulicą Piotrkowską.  Zawody szkolne, w tym także niezwykle popularna rywalizacja przedszkolaków zorganizowane zostaną 21 maja ze startem i metą przy Pasażu Schillera.

O szczegółach dotyczących biegów dla dzieci i młodzieży poinformujemy pod koniec lutego. 1 marca ruszą zapisy do Mini Biegu ulicą Piotrkowską Rossmann Run –  informuje Robert Blesiński ze stowarzyszenia Akademia Sport i Zdrowie, organizator imprezy.

Na zapisy tak długo nie będą musieli czekać uczestnicy 15. Biegu Ulicą Piotrkowską Rossmann Run na 10 km. Impreza odbędzie się 27 maja o godz. 19. Koszt wpisowego, to 40 zł. Promocyjna cena będzie obowiązywała tylko do 31 stycznia. W pakiecie startowym, każdy biegacz znajdzie m.in. koszulkę techniczną, prezenty od sponsorów, napoje. Po ukończeniu biegu na zawodników będzie czekał posiłek regeneracyjny oraz pamiątkowy medal. Warto wspomnieć o trasie biegu, która co roku prowadzi przez najpiękniejsze miejsca w centrum Łodzi. Nie inaczej będzie podczas tegorocznej edycji.

W porównaniu do ub. roku zmieni się miejsce startu. Tym razem zawodnicy i zawodniczki wyruszą z ulicy Nowomiejskiej. – Po pokonaniu około 5 km. biegacze pojawią się przy Białej Fabryce. Stamtąd do mety będą biec już tylko ulicą Piotrkowską, poza ostatnim kilkusetmetrowym odcinkiem na ulicy Nowomiejskiej. Liczymy na rzesze kibiców, którzy swoim dopingiem pomogą zmęczonym uczestnikom – mówi Jacek Chmiel, dyrektor sportowy Biegu Ulicą Piotrkowską Rossmann Run, który dodaje, że limit uczestników w bieg głównym, to 5000 osób.

– Bieg Ulicą Piotrkowską jest naszą sztandarową lekkoatletyczną imprezą. Organizują go, wspierają i przede wszystkim uczestniczą w nim łodzianie. Bez tego biegu kalendarz sportowy Łodzi byłby uboższy. Zachęcam wszystkich do tego, by wzięli udział w kolejnej, piętnastej już edycji biegu. Jeśli nawet nie zdecydujecie się na bieg, przyjdźcie i pokibicujcie swoim zawodnikom. Na pewno ktoś z Waszych rodzin, znajomych czy kolegów z pracy wystartuje – namawia prezydent Łodzi Hanna Zdanowska.

Od czterech lat sponsorem tytularnym wydarzenia jest firma Rossmann, która zadeklarowała wsparcie na kolejne trzy lata:
Biegu Ulicą Piotrkowską Rossmann Run to promocja zdrowego trybu życia, aktywnego i rodzinnego wypoczynku. Nasza firma chętnie wspiera tego typu inicjatywy, a ta jest szczególna. Wydarzenie to polubili nasi pracownicy i na starcie spodziewamy się nawet 200 reprezentantów drogerii z całej Polski, ale także przedstawicieli Rossmanna z Niemiec, Czech i Węgier – mówi Marek Maruszak, prezes zarządu firmy Rossmann. W gronie sponsorów po raz drugi znalazła się firma Immergas, lider branży grzewczej.

Jako producent i dostawca proekologicznych rozwiązań grzewczych od kilku lat wspieramy i promujemy w naszych działaniach marketingowych sport amatorski oraz idee zdrowego stylu życia. Dlatego po raz kolejny zdecydowaliśmy się na wspieranie wspaniałej inicjatywy, jaką jest Bieg Ulicą Piotrkowską Rossmann Run – mówi Magdalena Oskiera, Dyrektor Marketingu Immergas Polska.

Oprócz niezapomnianej atmosfery, ciekawej trasy organizatorzy przygotowali jeszcze jedną niespodziankę. Przed biegiem głównym, specjalnie dla tych, którzy zaczynają przygodę z bieganiem, lubią aktywny wypoczynek, zorganizowany zostanie bieg na 1500 metrów. To wydarzenie bez pomiaru czasu, bez zwycięzców i przegranych.

Warto wspomnieć, że Bieg Ulicą Piotrkowską Rossmann Run uznawany jest za jedną z najlepiej zorganizowanych imprez biegowych w Polsce.  Branżowy miesięcznik Runners World plasuje ją w czołówce rankingu imprez na tym dystansie. Co roku wzrasta liczba uczestników, którzy do Łodzi przyjeżdżają z całej Polski i całego świata.

Rzecznik Prasowy Rossmann SDP Sp. z o.o., +48 691 521 009
Agata Nowakowska