sport styl życia zainteresowania/hobby

Jak dotrzymać postanowień noworocznych?

11.01.2017 | TEEKANNE Polska

Polacy w nowym roku chcą się więcej ruszać, schudnąć oraz zdrowiej się odżywiać. To wcale nie jest takie trudne, wystarczy odpowiednia motywacja i samokontrola.

Z badania przeprowadzonego przez Instytut Badań Rynkowych i Społecznych IBRIS wynika, że nie tylko kobiety marzą o smukłej sylwetce. W nowym roku schudnąć chce prawie 29 proc. mężczyzn i ponad 21 proc. kobiet spośród 33 proc. Polaków, którzy zrobili noworoczne postanowienia. Również więcej mężczyzn niż kobiet chce zadbać o kontakty z najbliższymi i spędzać z nimi więcej czasu.

Odchudzanie - od czego zacząć?

Zacznijmy od ustalenia celów, czyli odpowiedzenia sobie na pytania, jakich efektów oczekujemy oraz kiedy chcemy je osiągnąć. Zdrowe odchudzanie pozwoli na zrzucenie maksymalnie dwóch kilogramów w ciągu tygodnia. Osiąganie małych celów pomoże utrzymać pozytywne nastawienie oraz czerpać satysfakcję z efektów.

W następnym kroku tworzymy tabelę, w której będziemy zapisywać rezultaty działań. Rodzaj wykonywanych ćwiczeń najlepiej oczywiście dobrać indywidualnie w zależności od tego, jaki sport najbardziej lubimy. Dzięki wysiłkowi fizycznemu regulujemy przemianę materii, poprawiamy kondycję, wygląd oraz samopoczucie. W celu spalenia tkanki tłuszczowej warto rozważyć ćwiczenia kardio, które wzmacniają wytrzymałość organizmu, a także wspomagają układ oddechowy i krwionośny.

Dobierając dietę, warto pójść do poradę do dietetyka i dobrać indywidualny program żywieniowy. W Internecie łatwo można znaleźć diety-cud, które według opisów w błyskawiczny sposób pozwalają zrzucić zbędne kilogramy. Nawet jeśli przyniosą one pożądane rezultaty, często odbywa się to kosztem zdrowia. Najlepiej, jeśli dieta będzie dopasowana do naszych potrzeb i zaspokoi wszystkie niezbędne organizmowi składniki. Bardzo ważne jest przy tym dobranie odpowiedniej kaloryczności posiłków. Gwałtowne obniżenie poziomu energii może spowodować negatywne konsekwencje. Zaniepokojony tą sytuacją organizm może magazynować każdą dawkę energii, zmieniając ją w tkankę tłuszczową.

Domowe sposoby na odchudzanie

Sposobów na utrzymanie zdrowej sylwetki i zrzucenie nadmiernych kilogramów jest wiele. Zacząć można od zapisania się na siłownię, wyjazdu na narty czy biegania. Polacy, wybierając aktywne formy spędzania wolnego czasu, decydują się na jazdę na rowerze (45 proc.), bieganie (25 proc.), grę w piłkę nożną (17 proc.). Wybierają również trening siłowy oraz bieganie.

Ćwiczyć można również bez wychodzenia z domu. Ruch na stacjonarnym rowerku czy regularny fitness przed ekranem komputera to sprawdzone rozwiązania dla domatorów. Dobrym sposobem na wspomaganie diety jest picie herbatek TEEKANNE Fit & Slim Collection, które mają przyjemny i kojący wpływ na organizm. Dostępne są w kilku rodzajach: Fit&Slim, Detox&Slim, Purify&Slim.

Herbata jest również najczęstszym napojem pitym podczas spotkań z rodziną, dlatego nie można o niej zapomnieć, chcąc zrealizować kolejne z noworocznych postanowień, jakim jest spędzanie większej ilości czasu z rodziną.

Koncern TEEKANNE to ponad 130 lat doświadczenia w zakresie produkcji herbaty. Wykwalifikowani specjaliści nieustannie pracują nad stworzeniem kolejnych, oryginalnych wariantów smakowych herbaty, które dostarczają niezapomnianych wrażeń konsumentom w różnych zakątkach świata. Siedziba firmy TEEKANNE POLSKA mieści się w Krakowie, a główna filia znajduje się w Dusseldorfie, w Niemczech (TEEKANNE GmbH & Co. KG).W asortymencie TEEKANNE Polska znajdziemy wiele rodzajów herbat, ponad 80 różnych produktów, które można znaleźć na sklepowych półkach nie tylko w Polsce, ale też w wielu krajach europejskich.

Więcej informacji:

Więcej informacji: