zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

Smaki na Chiński Nowy Rok

16.01.2017 | Hortex

Chiński Nowy Rok rozpocznie się 28 stycznia 2017r. Jak co roku Chińczycy powitają go w rodzinnym gronie przy suto zastawionych stołach, towarzyszyć mu także będą pokazy sztucznych ogni. Według horoskopu przyszły rok należy do Koguta, więc zapowiada się pracowicie. Pozwólmy sobie na pełne zaangażowanie w realizację marzeń, także tych kulinarnych. W tym roku mamy ku temu najlepsze warunki. Realizację marzeń o kulinarnych podróżach proponujemy rozpocząć od kuchni chińskiej.

 

Kuchnia chińska jest sztuką i to bardzo urozmaiconą – tak samo, jak różnorodna jest kultura kraju, z którego się wywodzi. To co ją łączy to charakterystyczne składniki (kiełki sojowe, pędy bambusa, chińskie grzyby i sos sojowy) i smaki: słony, słodki, kwaśny i ostry oraz ich połączenia, np. słodko-kwaśny, ostro-słodki. To wszystko nadaje jej niepowtarzalnego charakteru. Czerpiąc z tradycji kuchni chińskiej Hortex stworzył Mieszankę Chińską oraz Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną i proponuje liczne dania, które można z nich wyczarować.

  • Mieszanka chińska Hortex – opakowanie 450 g w cenie 5,99 pln
  • Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex – opakowanie 450 g w cenie 4,99 pln
  • Bób - opakowanie 450 g w cenie 7,99 pln

Kulinarne inspiracje

BÓB PO CHIŃSKU

Lista składników:

  • Bób Hortex – 1 opakowanie
  • 1 papryczka chili
  • 15 g świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ pęczka świeżej kolendryPrzygotowanie: Bób ugotuj w wodzie według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej, dodaj drobno posiekany imbir, czosnek, chili i chwilę smaż. Następnie wrzuć obrany bób i smaż wszystko krótko, doprawiając sosem sojowym. Na koniec całość wymieszaj z posiekaną kolendrą.
  •  

Wołowina z Warzywami w azjatyckim stylu

Lista składników:

  • 400g wołowiny (od udźca)
  • Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex- 1 opakowanie
  • Fasolka szparagowa zielona Hortex – 1 opakowanie
  • 1 czerwone chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego (np. squid)
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • pęczek tajskiej bazylii
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia
  • biały jaśminowy ryż lub makaron udon

Przygotowanie: Wołowinę lub indyka podsmaż na 2 łyżkach oleju. Następnie zdejmij z gazu i odstaw. W kubku wymieszaj sosy: ostrygowy, rybny, sojowy i cukier. Chili i czosnek pokrój na drobne kawałeczki i wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Zanim się zarumienią dorzuć warzywa i smaż około 5 minut. Dolej mieszanką sosów i smaż około 2 minut. Następnie dodaj podsmażone mięso i całość posyp tajską bazylią i daj jej chwilę, aż zmięknie w sosie. Mięso podawaj z białym jaśminowym ryżem lub z makaronem udon, ugotowanych wg. przepisu na opakowaniu. Na koniec posyp jeszcze kilkoma listkami tajskiej bazylii i krążkami chili.

 

SAJGONKI

Lista składników:

  • Mieszanka chińska Hortex – 1 opakowanie
  • 300 g mięsa z udek kurczaka
  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • olej do smażenia (najlepiej ryżowy)
  • sól, pieprz

Marynata:

  • 4-5 łyżek sosu chili słodko-pikantnego

Przygotowanie:

Mięso pokrój w wąskie paski i włóż do marynaty na 30 minut. Później usmaż je na gorącym oleju, a po kilku minutach dodaj warzywa. Smaż dalsze 10 minut, lekko przestudź. Dopraw do smaku. Przygotuj papier ryżowy zgodnie instrukcją na opakowaniu. Farsz zawiń w papier ryżowy. Zwinięte sajgonki osusz na ręczniku papierowym, a następnie usmaż na kolor złoty.

informacje o firmie
informacje o firmie