handel styl życia internet towary konsumpcyjne

Kupowanie żywności online ma swoje zalety, ale czy w każdym okresie?

02.12.2016 | redakcja infoWire.pl

Grudzień to okres zabiegania i przygotowań do świąt. Część z nas dla wygody i oszczędności czasu zdecyduje się na zrobienie świątecznych zakupów spożywczych przez internet. Duża liczba kupujących może jednak spowodować pewne utrudnienia z dostawami. W jaki sposób uniknąć problemów?

O ile w tradycyjnych sklepach żywność jest kupowana na tydzień, dwa tygodnie przed Bożym Narodzeniem, o tyle w przypadku sklepów internetowych klienci bardzo często robią zakupy w ostatnich dniach przedświątecznych. Właśnie wtedy przypada szczytowy okres.

„Wzrost zapotrzebowania na te kilka dni przed świętami może się przełożyć na to, że nie wszystkie okna dostaw na wybraną godzinę będą dostępne. Liczba składanych zamówień jest ogromna. Mimo że się do tego przygotowujemy i dostosowujemy, jest pewien limit. Rozwiązanie dla klientów to oczywiście zarezerwowanie sobie okna dostawy nieco wcześniej” – mówi w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl Tomasz Dębowski, dyrektor marketingu Frisco.pl.