nowe produkty/usługi sprawy społeczne ekonomia/biznes/finanse

FedEx, Direct Relief, International Medical Corps oraz Heart to Heart International łączą siły, aby wspólnie nieść pomoc dla Haiti

26.10.2016 | FedEx Express

MEMPHIS, Tennessee, 26 października 2016 r. - Ponad 30 ton towarów dotarło do Haiti i jest już w rękach pracowników organizacji humanitarnych. Produkty pierwszej potrzeby zostały dostarczone przez firmę FedEx Corp. (NYSE: FDX), która wykorzystała dwa samoloty, aby pomóc osobom oraz społecznościom poszkodowanym w wyniku huraganu Matthew.

FedEx wspierał działania mające na celu zwalczanie skutków kataklizmu wspólnie z organizacjami humanitarnymi, takimi jak Direct Relief, International Medical Corps oraz Heart to Heart International. Dysponują one personelem medycznym oraz środkami niezbędnymi do pomocy ofiarom klęski żywiołowej w tym regionie.

Ludzie na Haiti są zdani na dostawy pomocy humanitarnej, aby móc zaspokoić najbardziej podstawowe potrzeby”, powiedział Jenny Robertson, dyrektor Global Citizenship oraz Reputation Management w firmie FedEx. „FedEx, poprzez swoją rozległą sieć połączeń oraz dzięki zaangażowaniu pracowników, może dostarczyć niezbędne środki tam, gdzie jest to najbardziej potrzebne”.

FedEx od ponad dziesięciu lat współpracuje z organizacją Direct Relief, dostarczając pomoc medyczną w czasie klęsk żywiołowych. Towary przekazane przez organizację wypełniły pokład samolotu, który wystartował z międzynarodowego centrum logistycznego w Memphis i dotarł do Port-au-Prince w środę, 12 października. Są to lekarstwa, sprzęt medyczny, zestawy higieniczne oraz namioty, które mogą posłużyć jako przenośne ośrodki opieki medycznej.

Huragan Matthew był okrutnym, podwójnym ciosem dla Haiti. Nie tylko spowodował tragiczną śmierć i ogromne cierpienie wielu osób, ale zniszczył również placówki medyczne oraz infrastrukturę niezbędną podczas niesienia pomocy”, stwierdził Thomas Tighe, prezes oraz dyrektor generalny Direct Relief. „Dlatego tak ważna jest zdecydowana, ukierunkowana reakcja, której istotnym elementem było zapewnienie transportu przez FedEx”.

Drugi samolot, z ponad 15 tonami środków pierwszej pomocy przekazanych przez organizacje Medical Corps oraz Heart to Heart International, wylądował na Haiti 13 października. Wspólnie z tymi organizacjami, FedEx dostarczył 11 000 zestawów higienicznych, lekarstw oraz środków medycznych.

Organizacja Heart to Heart International (HHI) jest dumna z długotrwałej współpracy z FedEx.  Dostarczona pomoc to ponad 11 tysięcy środków higieny osobistej, które zostaną przekazane osobom potrzebującym na Haiti. HHI zapewnia tam opiekę medyczną. Środki te odgrywają ważną rolę w zapobieganiu rozprzestrzeniania się chorób, np. cholery, która może przynieść jeszcze więcej ofiar, niż sam huragan”, przyznaje Jim Mitchum, dyrektor generalny HHI.

Na skutek huraganu wiele placówek medycznych zostało zniszczonych, nie ma do nich dostępu lub nie są one w stanie funkcjonować. W związku z tym, niezbędna pomoc dotrze do tych obszarów Haiti, które ucierpiały najbardziej, łącznie z regionami Grand'Anse oraz Sud.

Szybkie działanie FedEx umożliwia naszym zespołom ratowanie życia oraz pomaga ulżyć w cierpieniu społecznościom najbardziej dotkniętym katastrofą”, podkreśla Nancy Aossey, prezes i dyrektor generalny International Medical Corps. „FedEx zdaje sobie sprawę, jak ważny jest czas, i że liczy się każda godzina. Dzięki temu, nasze zespoły mają możliwość dostarczania pilnie potrzebnych zapasów oraz zapewniania pomocy medycznej tym, którzy jej potrzebują”.

Wysiłki związane z niesieniem pomocy są częścią inicjatywy FedEx Cares. Z myślą o tworzeniu szans i zmienianiu świata na lepsze, do 2020 roku FedEx zainwestuje w jej ramach 200 milionów dolarów w ponad 200 światowych społecznościach.

Więcej informacji można znaleźć na naszym blogu: http://about.van.fedex.com/blog/hurricane-matthew/

Video można ściągnąć ze strony: http://about.van.fedex.com/media-downloads/

O FedEx Corp.

FedEx Corp. (NYSE: FDX) oferuje klientom indywidualnym oraz firmom na całym świecie szeroki zakres usług w dziedzinie transportu, e-handlu oraz usług dla biznesu. Generując przychody na poziomie 58 miliardów dolarów rocznie, dzięki współpracującym spółkom zależnym, działającym pod marką FedEx, firma jest w stanie zaoferować swoim klientom zintegrowaną obsługę. FedEx zajmuje stałe miejsce wśród najbardziej podziwianych i cieszących się największym zaufaniem pracodawców na świecie, stale inspirując wszystkich członków swojego liczącego ponad 400 000 osób zespołu, aby „absolutnie i pozytywnie” koncentrowali się na bezpieczeństwie, zachowaniu najwyższych standardów etycznych i zawodowych oraz potrzebach swoich klientów i społeczności, w których funkcjonują. Aby dowiedzieć się więcej na temat sposobu, w jaki FedEx łączy ludzi i możliwości na całym świecie, odwiedź news.fedex.com.

O Direct Relief

Organizacja Direct Relief została założona w 1948 roku. Jej misją jest poprawa zdrowia i poziomu życia osób dotkniętych ubóstwem lub znajdujących się w trudnej sytuacji. Direct Relief zapewnia środki medyczne ratujące życie na całym świecie, bez względu na poglądy polityczne, religijne, tożsamość etniczną czy możliwości zapłaty. Organizacja prowadzi działania w ponad 70 krajach oraz wszystkich 50 stanach USA. Została wyróżniona wieloma prestiżowymi nagrodami. Więcej informacji można znaleźć pod adresem: https://www.DirectRelief.org.

O Heart to Heart International (HHI)

Od 1992 roku HHI zapewniła pomoc medyczną wartą 1,4 miliarda dolarów oraz dostarczyła środki medyczne do 129 krajów, między innymi do Stanów Zjednoczonych. HHI reaguje na kryzysy oraz klęski żywiołowe zarówno w kraju, jak i za granicą, niosąc pomoc medyczną oraz organizując wolontariuszy. HHI ułatwia dostęp do opieki medycznej poprzez kształcenie medyczne oraz szkolenia z zakresu norm laboratoryjnych w USA i na Haiti. Więcej informacji na temat programów oraz o tym, jak dołączyć do organizacji, można znaleźć pod adresem hearttoheart.org oraz na Facebooku

O International Medical Corps

Od momentu założenia ponad 30 lat temu, International Medical Corps nieprzerwanie wypełnia swoją misję. Pomaga osobom dotkniętym wojną, klęskami żywiołowymi czy chorobami poprzez zapewnianie niezbędnych usług medycznych i szkoleń. Od 1984 roku International Medical Corps zapewniła wsparcie warte 2,2 miliarda dolarów w postaci pomocy humanitarnej oraz szkoleń w 75 krajach. Więcej informacji można uzyskać na stronie: www.InternationalMedicalCorps.org. Informacje można znaleźć także na Facebooku, Twitterze, Instagramie oraz Medium.

O FedEx Corp.

O Direct Relief

O Heart to Heart International (HHI)

O International Medical Corps