handel towary konsumpcyjne ekonomia/biznes/finanse

Trend spadkowy na rynku deserów mlecznych

22.09.2016 | GfK Polonia

Warszawa, 22 września 2016 r. – W okresie od sierpnia 2015 do lipca 2016 polskie gospodarstwa domowe przeznaczyły na kategorię deserów mlecznych 350 mln złotych, co oznacza 2,7-procentowy spadek w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego. Z danych Panelu Gospodarstw Domowych GfK wynika również, że w ujęciu ilościowym zakupy produktów z tej kategorii zmniejszyły się o 1,5 proc. do poziomu 33 tys. ton.

Analizowana kategoria obejmuje wszystkie rodzaje gotowych deserów na bazie mleka, m.in. pudding, ryż na mleku czy tiramisu.

64 proc. polskich gospodarstw domowych zakupiło desery mleczne przynajmniej raz w roku. Najbardziej popularnym segmentem były puddingi i kremy, które wygenerowały 51 proc. wolumenu zakupów. Z kolei najbardziej rozwijającym się segmentem był ryżu na mleku – w ujęciu ilościowym odnotował 30-procentowy wzrost w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego.

Przeciętny nabywca dokonywał zakupu deserów mlecznych 9 razy do roku, kupując podczas pojedynczej wizyty w sklepie średnio około 404 gramy produktu. W skali roku polskie gospodarstwa domowe kupowały średnio 3,8 kilograma produktów z kategorii deserów mlecznych, wydając na nie 40 złotych. W analizowanym okresie najliczniejsze grupy nabywców stanowiły gospodarstwa z gospodynią domową w wieku 30-39 lat, z obszarów wiejskich i małych miast oraz gospodarstwa bez dzieci.

Biorąc pod uwagę miejsce zakupu, najważniejszym kanałem, w którym gospodarstwa zaopatrywały się w tę kategorię były dyskonty (około 44 proc. udziału w dystrybucji kategorii). W stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego kanał ten stracił jednak na ważności.
Jednocześnie zwiększyły się udziały produktów markowych kosztem produktów marek własnych (do poziomu 69 proc.).

Do pobrania
[Infografika] Negatywny trend na rynku deserów mlecznych

O badaniu
Powyższe analizy powstały na podstawie danych pochodzących z prowadzonego od ponad 20 lat Panelu Gospodarstw Domowych GfK Polonia. Jego próbę stanowi 8 tys. polskich gospodarstw domowych, zbierających dane za pomocą skanerów i raportujących o dokonywanych przez siebie zakupach produktów FMCG.

GfK

GfK to jedna z największych firm badawczych na świecie, zatrudniająca ponad 11 000 ekspertów, którzy codziennie starają się odkryć nowy sposób patrzenia na to, jak żyją, myślą i kupują ludzie na ponad 100 rynkach.

Instytut GfK nieustannie wprowadza do swoich badań innowacje, stosuje zaawansowane technologie oraz precyzyjne metodologie, aby zapewnić swoim partnerom biznesowym jak najlepszą wiedzę o ich klientach.

GfK