sprawy społeczne transport ekonomia/biznes/finanse

Raport: Wypadki drogowe w Polsce w 2015 r. W Warszawie zginęło aż 60 osób!

30.08.2016 | mfind

Chociaż w 2015 roku do największej liczby kolizji ponownie doszło w Łodzi, to najtragiczniejsze w skutkach były wypadki w Warszawie - wynika z raportu porównywarki ubezpieczeń mfind. Na stołecznych ulicach w każdym tygodniu średnio ginęła co najmniej 1 osoba.

Warszawa znowu najbardziej "zabójcza"

Eksperci porównywarki ubezpieczeń mfind.pl już po raz trzeci przygotowali raport o wypadkach drogowych w polskich miastach wojewódzkich. Podobnie jak rok wcześniej, w 2015 r. najwięcej osób zginęło na ulicach Warszawy - aż 60. W tej tragicznej statystyce na drugim miejscu znalazła się Łódź - 19 ofiar, a dalej Szczecin, Kraków i Lublin - po 15.

Dane z Warszawy powinny niepokoić, ponieważ rok wcześniej ofiar śmiertelnych było prawie tyle samo (62). Stolica jest jedynym miastem, w którym na ulicach ginie tak dużo ludzi i sytuacja prawie się nie poprawia. Dla porównania, w 2014 roku w Łodzi zginęły 42 osoby, a we Wrocławiu 41. W minionych dwunastu miesiącach ofiar w tych miastach było już znacznie mniej (19 w Łodzi i 9 we Wrocławiu).

Najwięcej wypadków w Łodzi

Jak wynika z raportu, o kolizję najłatwiej jest w Łodzi, gdzie w 2015 r. doszło do 1715 takich zdarzeń (o 75 mniej niż rok wcześniej). Niebezpieczny jest również Kraków (1138) oraz wspomniana wcześniej Warszawa (985).

Jak statystyka wypadków wygląda w przeliczeniu na 10 tys. mieszkańców miasta? Ponownie najgorzej wypada Łódź - 24 kolizje. Na niechlubnym drugim miejscu znalazł się Rzeszów (20 wypadków na 10 tys. mieszkańców).

Gdzie jeździ się najbezpieczniej?

Tak jak rok wcześniej do najmniejszej liczby wypadków doszło w Toruniu (43), Gorzowie Wielkopolskim (51) oraz Zielonej Górze (93). Warto podkreślić, że Toruń poprawił swój wynik aż o 33%, a Gorzów Wlkp. o 22%!

Najmniej osób zginęło na ulicach Białegostoku oraz Opola - po 3.

- Chociaż sytuacja na drogach w wielu miastach polepsza się, to widać, że ciągle jest pole do poprawy. Szczególnie martwi statystyka warszawska. W zeszłym roku na stołecznych ulicach średnio co tydzień ginęła co najmniej jedna osoba. Warto zwrócić uwagę na ten problem, szukać jego przyczyn i rozwiązania - komentuje Bartłomiej Roszkowski, współzałożyciel i VP Product porównywarki ubezpieczeń mfind.pl.

Pełny raport o wypadkach drogowych w Polsce w 2015 roku można znaleźć w serwisie Akademia ubezpieczeń mfind.

Znalezienie w internecie najlepszej oferty ubezpieczenia komunikacyjnego umożliwia kalkulator OC i AC mfind, który cechuje się:

• samodzielnym sprawdzaniem historii wypadkowej przy współpracy z ubezpieczycielami.
  • przedstawianiem rzetelnych i obiektywnych wyników kalkulacji ofert największej liczby ubezpieczycieli – współpracuje z największymi w Polsce towarzystwami ubezpieczeniowymi, wśród których są m.in. AVIVA, Proama, Benefia24, AXA Direct, You Can Drive, MTU, LINK4, Liberty Ubezpieczenia, Uniqa, Gothaer, Allianz. mfind.pl porównuje i wybiera najlepsze opcje ubezpieczenia spośród nawet 76 ofert ubezpieczycieli.
  • możliwością stworzenia indywidualnego konta klienta umożliwiającego zachowanie wszystkich wprowadzonych danych dotyczących kierowcy oraz samochodu.
  • bezpieczeństwem danych użytkowników, które udostępniane są wyłącznie towarzystwom ubezpieczeniowym w celu przygotowania konkretnej oferty ubezpieczenia.
  • oficjalnym informowaniem o podjętej współpracy reklamowej z wybranymi towarzystwami ubezpieczeniowymi.
  • największą, kompletną bazą samochodów wśród internetowych porównywarek OC/AC z wygodną, intuicyjną wyszukiwarką.
  • pomocą specjalistów z branży ubezpieczeniowej, którzy przygotowują ofertę dopasowaną do potrzeb klienta oraz odpowiadają na wszelkie wątpliwości związane z ubezpieczeniami komunikacyjnymi. Doradcy mfind.pl troszczą się o Klientów także w trakcie likwidacji szkód.

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez mfind.pl, aż 82% Polaków słyszało o możliwości zakupu ubezpieczeń OC/AC przez internet, a już 30% skorzystało z zakupu polisy OC/AC online.

Zebrane dane pokazują również, że aż 95,5% Polaków kupujących polisy ubezpieczeniowe przez internet jest zadowolonych z przeprowadzonej transakcji. Co więcej, klienci, którzy już raz zakupili polisę drogą cyfrową, chętnie skorzystają z tej formy ponownie - trend ten potwierdza ponad 97% badanych. Dla 59% Polaków cena składki OC/AC jest priorytetowym kryterium podczas zakupu polisy. Z kolei dla 50,7% najważniejszy jest zakres usług, które obejmuje ubezpieczenie.

***

mfind.pl jest jednym z największych w Polsce serwisów internetowych umożliwiających porównanie ofert ubezpieczeń komunikacyjnych - od odpowiedzialności cywilnej (OC) oraz autocasco (AC). Portal oprócz porównywarki OC/AC obejmuje również Akademię mfind - poradnikowy serwis ubezpieczeniowy publikujący aktualności, praktyczne porady i ciekawostki z branży. Serwis współpracuje z największymi w Polsce towarzystwami ubezpieczeniowymi, wśród których są m.in. PZU, AVIVA, Gothaer, Proama, Benefia, AXA Direct, Generali, Uniqa, You Can Drive, MTU, Link4, Allianz, Liberty Ubezpieczenia, Warta Direct, Signal Iduna i TU Zdrowie. Od początku swojej działalności mfind odwiedziło ponad 2 mln klientów, a liczba ta dynamicznie rośnie.

W mfind klienci mogą również zakupić najkorzystniejsze ubezpieczenie mieszkania, domu, a także turystyczne, kontaktując się z działem obsługi klienta telefonicznie pod numerem 22 490 90 00 lub mailowo: kontakt@mfind.pl. W drugiej połowie 2016 roku wystartowała porównywarka ubezpieczeń zdrowotnych mfind zdrowie. Dzięki niej klienci mogą w kilka minut zakupić najlepiej dopasowany pakiet medyczny Lux Med, Medicover, InterRisk, TU Zdrowie lub Signal Iduna w najkorzystniejszej cenie.

W 2015 roku udziałowcem spółki mfind został fundusz Internet Ventures FIZ, którego współudziałowcami są Krajowy Fundusz Kapitałowy i MCI Capital. Wartość transakcji wyniosła 6 mln złotych, a pozyskane środki zostaną przeznaczone na rozwój serwisu. W 2016 roku porównywarka nawiązała strategiczną współpracę z Grupą Onet-RAS Polska, w ramach której mechanizmy kalkulatora OC i AC mfind pojawiły się w serwisach takich jak Onet Moto, Auto Świat i TopGear.

Porównywarka ubezpieczeń mfind.pl zapewnia użytkownikom oszczędność czasu i pieniędzy. Jego kluczowym atutem jest dokładność porównania ofert. W serwisie mfind każdą polisę można kupić online, a wyliczona cena nie różni się od tej w towarzystwie ubezpieczeniowym. Porównywarka mfind dba również o bezpieczeństwo transakcji, które chroni certyfikat spełniający wymogi największych banków i ubezpieczycieli.

Więcej informacji www.mfind.pl.

***