nowe produkty/usługi internet technologie

Koniec z hasłami – zachowanie użytkownika nowym sposobem weryfikacji tożsamości

26.07.2016 | BalaBit

Coraz więcej zdarzeń zagrażających bezpieczeństwu danych, ma miejsce wewnątrz sieci IT organizacji. Często jest to spowodowane nadużyciem uprawnień użytkownika z uprzywilejowanym dostępem. Cyberprzestępcy atakują zazwyczaj konta administratorów sieci, by za ich pośrednictwem uzyskać dostęp do poufnych danych firmy. Analiza zachowania użytkownika to rozwiązanie, które skutecznie pomaga przeciwdziałać naruszeniom danych i udaremniać ataki cyberprzestępców.

Stosowane powszechnie systemy zabezpieczeń mogą okazać się nieskuteczne w sytuacji, gdy użytkownik, np. pracownik danej firmy, współdziała z atakującym. Zaawansowane rozwiązania do zarządzania rejestrami zdarzeń, zapory sieciowe oraz systemy do zarządzania informacją i zdarzeniami bezpieczeństwa (SIEM – Security Information and Event Management) doskonale sprawdzają się w przypadku zwykłych użytkowników. Jednak są bezsilne w momencie, gdy trzeba powstrzymać osobę, która zgodnie z prawem otrzymała dostęp do serwerów firmy.

Analiza zachowań użytkownika (UBA – User Behaviour Analytics) to kluczowy element, który stanowi dodatkowy poziom ochrony zasobów firmy. Zwiększy bezpieczeństwo i wydajność organizacji przy jednoczesnym zmniejszeniu liczby ataków z wewnątrz sieci.

Każdy uprzywilejowany użytkownik sieci posiada swój charakterystyczny sposób funkcjonowania w danym środowisku – od tego, w jakich godzinach w ciągu dnia loguje się do sieci wewnętrznej firmy, jakich komend używa, korzystając z zasobów serwera, po specyficzny sposób pisania na klawiaturze i ruchy myszką. Urządzenie monitoruje typowe zachowania danego użytkownika, np. administratora IT i tworzy jego podstawowy profil zachowania. W ten sposób umożliwia w czasie rzeczywistym wykrywanie nieprawidłowości, odchyleń od „normy” i przeciwdziała naruszeniom danych oraz udaremnia ataki cyberprzestępców.

Analizując aktywność wszystkich użytkowników systemu IT oraz podejrzanych zdarzeń, organizacje zyskują wgląd w to, co rzeczywiście dzieje się w ich środowisku informatycznym. Mają możliwość wyeliminowania luk w zabezpieczeniach bez konieczności dodawania kolejnych rozwiązań mających na celu ochronę ich zasobów.

Dodatkowe informacje:

1. Koniec z hasłami – wpis na blogu CTO Balabitu Balázsa Scheidlera
  2. Analiza zachowania użytkownika – Blindspotter - Wideo
  3. Koniec z hasłami? Czy dane biometryczne mogą służyć do weryfikacji tożsamości? – Surrey Centre for Cyber Security blog

O firmie Balabit

Balabit – firma założona na Węgrzech, w Budapeszcie - to wiodący dostawca kontekstowej technologii bezpieczeństwa z  misją zapobiegania naruszeniom danych bez ograniczania działalności biznesowej. Balabit działa na całym świecie poprzez lokalne biura w całej Europie i Stanach Zjednoczonych oraz poprzez sieć firm partnerskich.

Platforma firmy Balabit Contextual Security Intelligence™ Suite chroni w czasie rzeczywistym organizacje przed zagrożeniami związanymi z nadużywaniem wysokiego ryzyka i uprzywilejowanych kont. Rozwiązania obejmują niezawodny system i aplikację do zarządzania rejestrami zdarzeń (Log Management) z kontekstowym, świadomym przetwarzaniem danych, monitoring uprzywilejowanych użytkowników (Privileged User Monitoring) i analizę ich zachowania (User Behavior Analytics).

Jednoczesne zastosowanie tych rozwiązań umożliwia zidentyfikowanie nietypowych czynności użytkownika i zapewnia szczegółową widoczność potencjalnych zagrożeń. Pracując w połączeniu z wdrożonymi już w firmie systemami bezpieczeństwa opartymi na kontroli, rozwiązania oferowane przez Balabit pozwalają na elastyczne podejście skoncentrowane na ludziach, które zwiększa bezpieczeństwo, nie tworząc przy tym dodatkowych barier dla działalności biznesowej. Firma założona w roku 2000 ma na swoim koncie 23 klientów z listy Fortune 100 wśród ponad miliona użytkowników korporacyjnych na całym świecie.

Więcej informacji na: www.balabit.com.

O firmie Balabit

Więcej informacji na: www.balabit.com.