polityka praca sprawy społeczne ekonomia/biznes/finanse

Brexit nie zaszkodzi bezpośrednio polskiej gospodarce, ale wpłynie na nasze bezpieczeństwo

23.06.2016 | redakcja infoWire.pl

23 czerwca Brytyjczycy zagłosują, czy opuścić Unię Europejską czy nie. Z punktu widzenia Polski lepiej byłoby, gdyby zdecydowali się w niej pozostać. Wyjście Wielkiej Brytanii ze Wspólnoty mogłoby bowiem mieć negatywne skutki dla polskiego bezpieczeństwa i unijnej gospodarki.

NATO i Unia Europejska to dwa fundamenty, które zapewniają Polsce bezpieczeństwo. Dlatego każde osłabienie Wspólnoty, a takim byłby na pewno brexit, są dla nas niekorzystne. Tym bardziej że opuszczenie Unii przez Wielką Brytanię z pewnością wzmocniłoby w państwach członkowskich tendencje antyfederacyjne, już teraz dość wyraźne np. w Polsce czy na Węgrzech. W konsekwencji mogłoby to przyczynić się do dekonstrukcji Wspólnoty.

Mniejszy byłby bezpośredni wpływ brexitu na naszą gospodarkę. Miałby on natomiast spore, negatywne, znaczenie dla gospodarki unijnej. „Brexit na pewno wpłynąłby na wymianę handlową strefy euro z resztą świata, szczególnie ze Stanami Zjednoczonymi i z Chinami. Unijna waluta by osłabła” – mówi serwisowi infoWire.pl Marcin Roszkowski, prezes Instytutu Jagiellońskiego.

Spośród krajów członkowskich na brexicie gospodarczo zapewne zyskałyby Niemcy. „Mogłyby one rozszerzyć swój wpływ na gospodarkę Unii, szczególnie strefy euro” – uważa ekspert.