technologie ekonomia/biznes/finanse

Już 6 mln klientów banków korzysta z bankowości mobilnej

27.05.2016 | Bankier.pl
  • Już blisko 6 milionów klientów banków obsługuje swoje konto z poziomu urządzenia mobilnego – wynika z badania PRNews.pl i Bankier.pl
  • Bankowość mobilną udostępniają dziś 22 banki komercyjne
  • Brakuje jej tylko w trzech instytucjach z ofertą detaliczną

– Dane, które udostępniły nam banki nie pozostawiają wątpliwości – bankowość mobilna cieszy się coraz większą popularnością. W ciągu minionego roku do banku w komórce przekonało się kolejne 2 mln użytkowników. Już tylko trzy banki z ofertą detaliczną nie udostępniają bankowości mobilnej swoim klientom. Wcześniej lub później będą musiały nadrobić dystans do konkurencji – mówi Wojciech Boczoń, analityk Bankier.pl.

Dane na temat bankowości mobilnej udostępniło nam 14 banków spośród 22 udostępniających taką usługę. Łącznie na koniec I kwartału 2016 roku instytucje te miały blisko 6 mln aktywnych użytkowników bankowości mobilnej.

Najwięcej użytkowników bankowości mobilnej ma PKO Bank Polski. Konto z poziomu komórki lub tabletu obsługuje tam ponad 1,3 mln osób. Drugie miejsce zajmuje Bank Pekao SA, który ma 1,1 mln aktywnych klientów, a po piętach depcze mu mBank.

Najbardziej aktywnych użytkowników bankowości mobilnej ma ING Bank Śląski. W pierwszym kwartale wykonali oni aż 6,8 mln operacji. Różnica jest ogromna w stosunku do kolejnych miejsc. Klienci BZ WBK wykonali w I kwartale 2,4 mln operacji, a Banku Millennium 1,9 mln. Klienci Millennium najchętniej zakładają natomiast lokaty z poziomu aplikacji. Z danych udostępnionych przez bank wynika, że w pierwszym kwartale otworzyli blisko 39 tys. lokat.

Przedruk i powielanie informacji prasowej oraz komentarzy analityków Bankier.pl dozwolone pod warunkiem powołania się na źródło Bankier.pl.

Więcej na ten temat: http://prnews.pl/raporty/raport-prnewspl-rynek-bankowosci-mobilnej-i-kw-2016-6552618

analityk Bankier.pl, redaktor prowadzący serwisu PRNews.pl, Redakcja Bankier.pl

w.boczon@bankier.pl