wydarzenia sport sprawy społeczne ekonomia/biznes/finanse

MetLife uczestniczy w Tygodniu Pracy na Rzecz Społeczności Lokalnych

25.05.2016 | MetLife

MetLife nawiązał współpracę ze stowarzyszeniem Olimpiady Specjalne i fundacją Habitat for Humanity, dzięki której pracownicy firmy w Europie, na Bliskim Wschodzie i w Afryce (region EMEA) uczestniczą jako wolontariusze w ważnych akcjach społecznych.

5 000 pracowników MetLife w 26 krajach regionu EMEA zostało zaproszonych do udziału w przedsięwzięciach z zakresu społecznej odpowiedzialności biznesu podczas Tygodnia Pracy na Rzecz Społeczności Lokalnych, który rozpoczął się 21 maja. Wolontariusze – pracownicy MetLife – biorą udział w wydarzeniach sportowych organizowanych przez stowarzyszenie Olimpiady Specjalne dla dzieci z niesprawnością intelektualną oraz w lokalnych inicjatywach fundacji Habitat for Humanity, których celem jest budowa lub renowacja obiektów mieszkalnych dla osób uboższych i wykluczonych społecznie.

Program został sfinansowany przez Fundację MetLife, poprzez którą MetLife prowadzi działalność charytatywną. Fundacja MetLife może się poszczycić bogatą tradycją wspierania projektów, w ramach których wolontariusze MetLife – pracują na rzecz poprawy jakości życia grup społecznie wykluczonych i stworzenia im możliwości rozwoju.

W Polsce w Tygodniu Pracy na Rzecz Społeczności Lokalnych uczestniczy ponad 100 wolontariuszy – pracowników MetLife. 21 wolontariuszy wzięło udział w Dniu Młodego Sportowca MetLife i Olimpiad Specjalnych dla dzieci z niesprawnością intelektualną, który odbył się 21 maja w Warszawie. Ponad 80 pracowników MetLife zgłosiło się do akcji wolontariackiej fundacji Habitat for Humanity, w ramach której pomagają w adaptacji strychu na warszawskiej Pradze. Powstaną tam kawalerki, które zostaną przekazane chłopcom z Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Aninie.

Łukasz Kalinowski, Prezes i Dyrektor Generalny MetLife w Polsce: Od wielu już lat prowadzimy w MetLife działania na rzecz odpowiedzialnego biznesu. W tym roku mamy przyjemność współpracować z Habitat for Humanity i Olimpiadami Specjalnymi. Sam pomysł zorganizowania Tygodnia Pracy na Rzecz Społeczności Lokalnych wyszedł od naszych pracowników, którzy bardzo licznie przyłączyli się do tej akcji.

Joanna Styczeń, Dyrektor Generalna Olimpiad Specjalnych w Polsce: Jest to wspaniała okazja dla każdego, kto chciałby działać na rzecz wsparcia akceptacji i integracji osób z niepełnosprawnością intelektualną. Dzięki wsparciu MetLife i Fundacji MetLife dla Special Olympics Europe/Eurasia zaplanowaliśmy na ten rok 18 imprez dla naszych zawodników.

Małgorzata Salamon, Dyrektor Fundacji Habitat for Humanity Poland: Powodzenie działań fundacji to w dużej mierze praca naszych wolontariuszy. Bardzo się cieszę, że kolejna firma zdecydowała się wesprzeć nasz projekt. Z firmy MetLife zgłosiło się ponad 80 pracowników. To naprawdę duża grupa, która bezinteresownie chce zrobić coś dla innych.

MetLife, Inc.:

MetLife, Inc. poprzez swoje spółki zależne i stowarzyszone („MetLife”), jest jedną z największych firm ubezpieczeniowych na świecie. Istnieje od 1868 roku i jest czołową światową firmą oferującą ubezpieczenia na życie, renty kapitałowe, świadczenia pracownicze i usługi zarządzania aktywami. Obsługuje prawie 100 milionów klientów, prowadzi działalność w blisko 50 krajach i zajmuje czołową pozycję na rynkach w Stanach Zjednoczonych, Japonii, Ameryce Łacińskiej, Azji, Europie i na Bliskim Wschodzie. W Polsce MetLife prowadzi działalność jako MetLife TUnŻiR S.A., MetLife TFI S.A. oraz MetLife PTE S.A. Więcej informacji na stronie www.metlife.com oraz www.metlife.pl

Fundacja MetLife:

Fundacja MetLife powstała w 1976 roku, aby kontynuować długą tradycję społecznego zaangażowania MetLife. Od momentu powstania do końca 2015 roku Fundacja MetLife przyznała granty o łącznej wartości ponad 700 milionów USD i wydała 70 milionów USD na inwestycje związane z programami realizowanymi we współpracy z organizacjami społecznie zaangażowanymi. Obecnie Fundacja działa na rzecz włączenia finansowego i planuje przeznaczyć w ciągu najbliższych pięciu lat kwotę 200 milionów USD na inicjatywy służące budowaniu bezpiecznej przyszłości dla osób indywidualnych i społeczności na całym świecie. Więcej informacji o Fundacji MetLife na stronie www.metlife.org

Olimpiady Specjalne: więcej informacji o organizacji Olimpiady Specjalne na stronie www.olimpiadyspecjalne.pl

Habitat for Humanity: więcej informacji na stronie: www.habitat.pl

MetLife TUnŻiR S.A. jest częścią grupy MetLife, Inc. wiodącej światowej firmy oferującej ubezpieczenia, renty kapitałowe i programy świadczeń pracowniczych. Poprzez swoje spółki zależne i stowarzyszone MetLife zajmuje czołową pozycję na rynkach w Stanach Zjednoczonych, Japonii, Ameryce Łacińskiej, Azji Wschodniej, Europie i na Bliskim Wschodzie. W Polsce MetLife oferuje szeroki zakres ubezpieczeń na życie, zarówno indywidualnych, jak i grupowych, fundusze emerytalne oraz fundusze inwestycyjne.

Więcej informacji na stronie www.metlife.pl

Więcej informacji na stronie www.metlife.pl