nowe produkty/usługi internet technologie

ZyXEL prezentuje NAS326 oraz NAS542 - rozwiązania do przechowywania danych w chmurze

08.03.2016 | ZYXEL

ZyXEL prezentuje NAS326 oraz NAS542  - rozwiązania do przechowywania danych w chmurze

Najnowsze urządzenia NAS326 oraz NAS542 umożliwiają magazynowanie, udostępnianie i odtwarzanie treści z dowolnego urządzenia.

ZyXEL Communications prezentuje dwa nowe modele serwerów magazynujących dane NAS326 oraz NAS542. Urządzenia obsługują najnowsze aplikacje ZyXEL zCloud i zDrive dla urządzeń mobilnych, umożliwiając użytkownikom stworzenie własnej chmury osobistej. To odpowiedź ZyXELa na zagrożenia bezpieczeństwa danych konsumenckich związane z coraz większą ilością ataków cybernetycznych na usługi chmur osobistych. Dzięki wykorzystaniu technologii RAID, produkty ZyXEL NAS zabezpieczają zapisane lub udostępniane rodzinie i znajomym dane poprzez mobilną aplikację ZyXEL Drive.

Mobilna aplikacja ZyXEL Drive oferuje swobodę dostępu zdalnego i udostępnianie plików z serwera NAS326 lub NAS542 poprzez urządzenia z systemem operacyjnym iOS lub Android. Udostępnianie przestrzeni w chmurze możliwe jest także poprzez prywatną i bezpieczną komunikację P2P (peer-to-peer). Dzięki temu nie trzeba kupować kolejnych urządzeń NAS – wystarczy zainstalować aplikację ZyXEL Drive na docelowych urządzeniach mobilnych.

Wraz z aplikacją ZyXEL zCloud w wersji v2.2 można odtwarzać ulubione filmy, muzykę lub zdjęcia na dużym ekranie poprzez Apple TV, Google Chromecast, Roku 3, Amazon Fire TV wraz z Samsung i LG Smart TV. Dzięki ZyXEL FindMe, wystarczy wykonać cztery proste kroki, aby wykryć urządzenie NAS w sieci domowej i uzyskać nad nim pełną kontrolę w ciągu 15 sekund. Nie trzeba instalować oprogramowania, co oszczędza czas.

Inteligentne rozwiązanie ZyXEL NSM5.1 również umożliwia obsługę chmury osobistej na urządzeniach mobilnych i oferuje bogaty zestaw narzędzi wraz z intuicyjnym interfejsem umożliwiającym szybką konfigurację. Wielozadaniowość poprzez interfejs z obsługą wielu okienek umożliwia szybkie pobieranie i uruchamianie aplikacji.

„Według IBM, 90% danych na całym świecie powstało w ciągu ostatnich dwóch lat. Coraz większa liczba współczesnych użytkowników korzystających ze smartfonów generuje codziennie ogromną ilość danych. Dlatego do przechowywania danych wymagają oni rozwiązań sprzętowych o wysokiej jakości oraz wydajności z dostępem z poziomu dowolnego urządzenia” mówi Norbert Ogłoziński, Country Sales Manager ZyXEL Communications.

„Rozwiązania marki ZyXEL przełamują techniczną barierę, która bardzo często powstrzymywała użytkowników przed stworzeniem własnej chmury osobistej, która tak naprawdę jest bardzo bezpieczna i oznacza niższe koszty ze względu na pełną własność i brak opłat abonamentowych. Gama produktów ZyXEL NAS oferuje łatwy i prosty w obsłudze system chmury osobistej, dzięki któremu konsumenci będą mieli stały dostęp do swoich danych. Zachowanie równowagi pomiędzy wygodą użytkowania i bezpieczeństwem zapewnia użytkownikom naszych produktów uzyskanie wszelkich korzyści płynących z innowacyjnej technologii chmury osobistej” - dodaje Norbert Ogłoziński.

Specyfikacja produktu NAS326:

• 1,3Ghz CPU, 512MB RAM, HDD do 2x6TB (single core, dual thread)
  • RAID 0/1 wydajność zapisu/odczytu 105/105.8 MB/s
  • 2x porty USB 3.0
  • Jeden gigabitowy port ethernet

Specyfikacja produktu NAS542:

• Dual-core 1.2GHz CPU, 1GB RAM, HDD do 4x4TB
  • RAID 1/5/6/1+0
  • 3x porty USB 3.0
  • Jeden czytnik kart SDXC
  • Dwa gigabitowe porty Ethernet

Dostępność i cena

NAS326 ZyXELa oraz NAS542 można nabyć za pośrednictwem dystrybutorów: AB, ABC Data, Action, RRC czy Veracomp.

Ceny  urządzeń sugerowane przez producenta to:

NAS326 – 77 euro + vat

NAS542 – 145 euro + vat

Więcej informacji o rozwiązaniach marki ZyXEL można znaleźć na stronie www.zyxel.com/pl

Neuron Agencja PR
Grażyna Stec

grazyna.stec@neuron.pl

ZyXEL Communications

Firma ZyXEL Communications, założona w 1989 r. na Tajwanie, to światowej klasy producent urządzeń sieciowych oferujący innowacyjne i niezawodne rozwiązania internetowe. Jako jeden z pierwszych producentów modemów, ZyXEL w szybkim tempie stał się wiodącym dostawcą technologii sieciowych. Współcześnie ZyXEL jest jedną z niewielu firm na świecie, mających w swojej ofercie kompletne rozwiązania sieciowe dla operatorów telekomunikacyjnych, małych i średnich przedsiębiorstw oraz korporacji, a także dla cyfrowego domu, dopasowanych do wielu różnych scenariuszy wdrożeniowych. Rozwiązania telekomunikacyjne obejmują przewodowy i bezprzewodowy sprzęt sieciowy, sieciowe urządzenia abonenckie oraz przełączniki klasy operatorskiej. W ofercie dla MŚP oraz korporacji znajdują się m.in. zintegrowane bramy bezpieczeństwa (Unified Security Gateway), przełączniki LAN, WLAN oraz telefonia IP. Na potrzeby cyfrowego domu ZyXEL proponuje urządzenia do łączności sieciowej i rozwiązania multimedialne. Więcej informacji można znaleźć na stronie http://www.zyxel.pl.

Neuron Agencja PR
Grażyna Stec