środowisko naturalne/ekologia technologie sprawy społeczne nauka/edukacja/szkolenia

Kolejna pomysłowa aplikacja studentów PG

23.02.2016 | Politechnika Gdańska

"Pamiętaj Wyrzuć.To” – taką wymowną nazwę nosi aplikacja na urządzenia mobilne, informująca o terminach wywozu śmieci na terenie Gdańska. Opracowali ją studenci Wydziału Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki: Mikołaj Ciecierski, Damian Nowak i Igor Misiak. Pomysł adeptów informatyki zyskał właśnie uznanie jury konkursu dla miłośników programowania BIHAPI. Otrzymali oni nagrodę specjalną w wysokości 4 tys. zł.

Nagrodę przyznała Fundacja Orange, doceniając w ten sposób społeczną użyteczność aplikacji studentów PG.

– Każdy mieszkaniec domu jednorodzinnego w Gdańsku musi zadbać o to, by w dniu wywozu nieczystości wystawić śmietnik przed posesję. W przeciwnym razie firma oczyszczająca miasto pominie dany lokal, a jego mieszkańcy będą musieli czekać kolejny tydzień, by pozbyć się śmieci – mówi Igor Misiak, student III roku informatyki. – O wiele dłużej trzeba czekać na odbiór przedmiotów wielkogabarytowych. Nasza aplikacja przypomni użytkownikom, zarówno o cotygodniowych wywozach śmieci, jak i o tzw. wystawkach.

Aplikacja jeszcze nie jest dostępna, ale jej autorzy zapewniają, iż wkrótce będzie można ją pobrać na każdego androida.  „Apka”, tuż po uruchomieniu będzie wyświetlała terminy wywozu śmieci, oczywiście bazując na lokalizacji, którą wprowadzi użytkownik (dzielnica Gdańska, ulica, numer domu) Możliwe będzie także ustawienie powiadomień np. dźwiękowych lub sms-owych o zbliżających się wywozach nieczystości.

Inspiracją do przygotowania aplikacji była strona wyrzuć.to, która powstała w ramach inicjatywy Koduj Dla Polski.

– To bardzo przydatna strona. Jednak za każdym razem, gdy chcemy sprawdzić datę przyjazdu śmieciarki, musimy wpisać adres w okno dialogowe, sprawdzić termin, a potem gdzieś go zapisać, aby o nim nie zapomnieć. To szczególnie ważne w przypadku śmieci wielkogabarytowych, które odbierane są nieregularnie.  Dlatego postanowiliśmy stworzyć aplikację mobilną – dodają studenci.

Czym jest BIHAPI?

BIHAPI to konkurs przeznaczony dla wszystkich, którzy mają innowacyjne pomysły i chęć tworzenia nowych, atrakcyjnych aplikacji, systemów lub usług za pomocą otwartych interfejsów programowania (API). Patronat nad konkursem sprawuje Minister Administracji i Cyfryzacji. Do tegorocznej, trzeciej edycji konkursu zgłoszono 145 pomysłów, do finału zaproszono autorów 25 z nich. W gronie laureatów (nagroda specjalna Miasta Gdańska) znalazł się także absolwent WETI, Jarosław Szmigielski, który opracował aplikację dla korzystających z komunikacji miejskiej  „Zdążuś”, która uwzględnia realne godziny odjazdów gdańskich autobusów i tramwajów i kolejek SKM.

Politechnika Gdańska
Biuro Prasowe Politechniki Gdańskiej