wydarzenia sport zdrowie

ONKOBIEG 2015 - pobiegną dla podopiecznych Centrum Onkologii w Warszawie

01.09.2015 | Stowarzyszenie SARCOMA

Tradycyjnie w pierwszą niedzielę września, czyli 6 września br. o godz. 12:30 już po raz ósmy w Warszawie wystartuje ONKOBIEG. Bieg, trucht, marsz, spacer, „na barana” na barkach rodzica czy w wózku dziecięcym – wszystkie formy dozwolone, bo liczy się cel wydarzenia – pomoc podopiecznym Centrum Onkologii w Warszawie, promocja aktywnego spędzania wolnego czasu i ustanowienie nowego rekordu pokonanych kilometrów. Inicjatorem oraz głównym pomysłodawcą ONKOBIEGU jest Stowarzyszenie Pomocy Chorym na Mięsaki SARCOMA.

ONKOBIEG to impreza sportowo-edukacyjna, której główną ideą jest pomoc w zebraniu środków pieniężnych na rzecz Stowarzyszenia SARCOMA i jego podopiecznych. Trasa ONKOBIEGU o długości 1350 m biegnie wokół budynku Centrum Onkologii – Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie oraz Instytutu Hematologii i Transfuzjologii w Warszawie. Cały bieg trwa 60 minut, a w tym czasie każdy uczestnik może pokonać w dowolny sposób i dowolną ilość razy trasę biegu.

ONKOBIEG promuje nie tylko aktywne spędzanie wolnego czasu. Poprzez to wydarzenie chcemy powiedzieć społeczeństwu, czym są mięsaki, jak je rozpoznać i jak z nimi walczyć. Zapraszamy wszystkich – dużych i małych – do wystartowania w ONKOBIEGU, bo dla podopiecznych Centrum Onkologii w Warszawie liczy się każdy przebiegnięty kilometr informuje Kamil Dolecki, Prezes Zarządu Stowarzyszenia Pomocy Chorym na Mięsaki SARCOMA.

W wydarzeniu może wziąć udział każdy, kto ma ochotę i potrzebę niesienia pomocy innym, niezależnie od wieku, profesji czy stopnia zaawansowania w bieganiu. Zbiórka uczestników wydarzenia odbędzie się na parkingu Centrum Onkologii – Instytutu w Warszawie przy ul. Roentgena 5. Rejestracja biegaczy będzie prowadzona od godz. 10:30. Otwarcie ONKOBIEGU nastąpi o godz. 12:00, natomiast start biegu przewidziany jest na godz. 12:30. Limit uczestników wynosi 1 000 osób.

– Na mięsaka może zachorować każdy, bez względu na wiek czy płeć. Nowotwór przeważnie objawia się w postaci niebolesnego guza, który utrzymuje się przez ponad 6 tygodni. Mięsaki stanowią około 1% wszystkich nowotworów złośliwych u dorosłych i około 15% u dzieci. W Polsce na mięsaka zachorowuje około 1 000 osób rocznie – nieleczony daje przerzuty i może prowadzić do śmierci. Podobnie jak w zeszłym roku, w tej edycji ONKOBIEGU również pobiegnę, aby zwrócić uwagę społeczeństwa na ten nowotwór i pomóc pacjentom Centrum Onkologii w Warszawie – mówi prof. dr hab. med. Piotr Rutkowski, Kierownik Kliniki Nowotworów Tkanek Miękkich, Kości i Czerniaków w Centrum Onkologii – Instytucie im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie, Prezes Polskiego Towarzystwa Chirurgii Onkologicznej.

– Ostatnia edycja ONKOBIEGU przyciągnęła 1000 uczestników, którzy przebiegli łącznie 10503 km. W tym roku liczymy, że przebiegniemy 11 000 km – dodaje Kamil Dolecki.

ONKOBIEG 2015 współfinansowany jest ze środków Miasta Stołecznego Warszawy – Dzielnicy Ursynów. Współorganizatorami wydarzenia są Fundacja UNITED WAY POLSKA oraz Fundacja DOBRZE ŻE JESTEŚ. Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli: Burmistrz Dzielnicy Ursynów – Robert Kempa a także Dyrektor Centrum Onkologii – Instytutu w Warszawie oraz Instytutu Hematologii i Transfuzjologii w Warszawie – prof. dr hab. med. Krzysztof Warzocha. Partnerami wydarzenia są: Nastula Club, PKO Bank Polski, Swedish Orphan Biovitrum, Polisa-Życie Towarzystwo Ubezpieczeń Vienna Insurance Group, AMGEN Biotechnologia, Takeda Polska, Novartis Poland, M&M Consulting, Eko Cykl Organizacja Odzysku Opakowań, PPHiU KORMAL, Medicart healthcare, Whirlpool, Danone, Internet Tea Group, Via Medica, MB Motors Mercedes, Whirpool, ODLEWNICTWO export-import Wiesław Kulej, FiberyaPrint, Polskie Towarzystwo Chirurgii Onkologicznej, Akademia Czerniaka.

Patronat medialny nad akcją sprawuje CZWÓRKA Polskie Radio. Partnerem technicznym biegu jest Sport Evolution. Partnerem promocyjnym biegu jest Edelman Polska.

Więcej informacji o wydarzeniu na stronie: www.sarcoma.pl/onkobieg/2015/

MIĘSAKI

Mięsaki stanowią bardzo heterogenną grupę nowotworów. Ponad 50% mięsaków (MTM) zlokalizowanych jest na kończynach, a około 15% w przestrzeni zaotrzewnowej lub śródotrzewnowej. W większości przypadków, jako jedyny objaw MTM stwierdza się niebolesny guz, a także niekiedy niebolesne zniekształcenie zarysów kończyny w pobliżu stawów utrzymujące się, przez co najmniej 6 tygodni.

Mięsaki dzielą się na:

• mięsaki tkanek miękkich,
  • mięsaki tkanek miękkich przestrzeni zaotrzewnowej,
  • mięsaki kości.

Chorzy na MTM do leczenia onkologicznego zgłaszają się późno, ponieważ obserwowany guz nie daje dolegliwości bólowych i przez to wydaje się być banalnym schorzeniem, a jego obecność nie jest uciążliwa w pracy zawodowej i życiu osobistym. Liczba zachorowań na nowotwory złośliwe (dalej n.z.) tkanek miękkich w Polsce w latach 1963-2004 wzrosła blisko 3-krotnie, z 214 do 627 (u mężczyzn z 114 do 325, u kobiet z 100 do 302). W 1963 r. zarejestrowano w Polsce ogółem 214 nowych zachorowań na mięsaki tkanek miękkich, w 1973 r. 344, w 1983 r. 382 zachorowania, w 1993 r. 650 zachorowań, a w 2003 r. 581, co oznacza 2,7-krotny wzrost w ciągu 40 lat (6,8% nowych zachorowań rocznie). Szacuje się, że w 2014 r. w Polsce liczba nowych zachorowań na mięsaki tkanek miękkich wyniesie ponad 1 000 osób.

MIĘSAKI

Mięsaki dzielą się na: