nauka/edukacja/szkolenia

Prof. Jacek Namieśnik podwójnym doktorem honoris causa

12.08.2015 | Politechnika Gdańska

Senaty dwóch uczelni: Wojskowej Akademii Technicznej im. Jarosława Dąbrowskiego w Warszawie oraz Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego podjęły uchwały o nadaniu doktoratów honoris causa prof. dr hab. inż. Jackowi Namieśnikowi.

Te wysokie wyróżnienia akademickie są wyrazem uznania dla dotychczasowych dokonań prof. Jacka Namieśnika w zakresie analityki i monitoringu zanieczyszczeń środowiska oraz dla zasług na polu rozwoju technik i przyrządów analitycznych. To także piękne podziękowanie za współpracę ze środowiskiem naukowym obu uczelni.

Prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik (rocznik 1949) jest specjalistą z zakresu chemii analitycznej i środowiskowej. W 1972 roku ukończył studia na Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej i od razu rozpoczął pracę naukową na PG. W 1978 roku uzyskał stopień doktora nauk chemicznych. Siedem lat później uzyskał stopień doktora habilitowanego, a tytuł profesora nauk chemicznych otrzymał w roku 1996.

W latach 1990-1996 pełnił funkcję prodziekana ds. kształcenia Wydziału Chemicznego, a w latach 1996-2002 i ponownie 2005-2012 dziekana tego wydziału. Od 1995 roku kieruje Katedrą Chemii Analitycznej.

Prof. Jacek Namieśnik należy do polskich i zagranicznych stowarzyszeń naukowych. Jest m.in. przewodniczącym Komitetu Chemii Analitycznej PAN, członkiem Centralnej Komisji ds. Stopni i Tytułów, członkiem Rady Naukowej Instytutu Oceanologii PAN oraz Polskiego Towarzystwa Chemicznego. Należy także do Romanian Society of Analytical Chemistry, International Union of Pure and Applied Chemistry – IUPAC oraz do zarządu International Society of Environmental Analytical Chemistry – ISEAC.

Czytaj także: Pionierskie badania nad mocą przeciwutleniaczy

Politechnicy w Radzie Naukowej Instytutu Oceanologii

Kwadrans to wieczność, wywiad z prof. Jackiem Namieśnikiem w miesięczniku „Pismo PG”, str. 10.

Politechnika Gdańska
Biuro Prasowe Politechniki Gdańskiej