ekonomia/biznes/finanse

Dobre wyniki sektora bankowego w Polsce

27.03.2015 | redakcja infoWire.pl

Niskie stopy procentowe, nowe regulacje dotyczące udzielania kredytów czy ryzyko osłabienia wzrostu gospodarczego z powodu konfliktu na Ukrainie – to tylko część problemów sektora bankowego w naszym kraju. Mimo tego rynek się rozwija. Widać to po wynikach osiąganych przez banki w 2014 r.

Jak czytamy w „Sprawozdaniu z działalności Komisji Nadzoru Finansowego w 2014 roku”, wynik finansowy netto polskiego sektora bankowego w ubiegłym roku wyniósł 16,23 mld zł i był najwyższy w historii. To suma o ponad 0,8 mld większa niż w roku 2013.

Powodów do zadowolenia nie kryją prezesi banków. „Wyniki finansowe Banku Pocztowego za ubiegły rok są rekordowe. Osiągnęliśmy 43,6 mln zł. Ten wynik jest o 21% lepszy niż w roku 2013. Nasze dochody w 2014 r. wzrosły o 13%, do ponad 330 mln zł, a nasz zwrot z kapitału osiągnął poziom 10,5%. Jest wyższy niż średnia na rynku” – mówi serwisowi infoWire.pl Szymon Midera, prezes Banku Pocztowego. Podkreśla również, że duży wpływ na tak dobre rezultaty miało wprowadzenie Pocztowego Konta ZawszeDarmowego – oferty, która przyciągnęła blisko 100 tys. nowych klientów.

A jaki będzie dla rynku rok 2015? Według raportu „CE Banking Outlook. North-South Divide on the Road to Recovery” należy się spodziewać, że ożywienie gospodarcze w Europie Środkowej przyczyni się do dalszego rozwoju sektora bankowego w tym regionie. W Polsce powinno się to przełożyć między innymi na większą liczbę zaciąganych kredytów. Wydaje się zatem, że polskie banki nie mają szczególnych powodów do niepokoju.