nowe produkty/usługi sport internet technologie media/marketing/reklama

Ericsson i Legia zmienią Łazienkowską 3 w najnowocześniejszy stadion w Polsce

24.02.2015 | Ericsson Sp. z o.o.
  • Kibice na stadionie Legii Warszawa będą cieszyć się najwyższym standardem sieci Wi-Fi.
  • Ericsson wdroży innowacyjne rozwiązanie – Small Cell as-a-Service. Ericsson odpowiada za planowanie, projekt i wdrożenie technologii Wi-Fi oraz zintegrowanie, optymalizację i utrzymanie usługi.

Ericsson i Legia Warszawa podpisały sześcioletnią umowę, która zagwarantuje kibicom na stadionie przy ul. Łazienkowskiej jako jednym z pierwszych w Europie najwyższy standard łączności Wi-Fi oraz dodatkowe usługi, które obie strony ogłoszą przed końcem sezonu 2014/2015. Zgodnie z modelem biznesowym Small Cell as a Service zaprezentowanym na Mobile World Congress 2014, Ericsson dostarczy kompletne rozwiązanie: access pointy Wi-Fi, IP routery, switche Ethernetowe oraz zaplanuje, zaprojektuje i wdroży rozwiązanie. Usługa będzie następnie optymalizowana i utrzymywana przez firmę Ericsson.

Jakub Szumielewicz, Wiceprezes Legii Warszawa, powiedział: “Gdy szukaliśmy partnera do projektu wdrożenia WiFi na Stadionie Legii i Ericsson poinformował nas o swoim innowacyjnym modelu Small Cell as a Service, oraz gdy pokazali nam jak mogą zmienić nasz stadion w tzw. Connected Venue, natychmiast wyraziliśmy zainteresowanie. Nasz klub w przyszłym roku będzie obchodził setną rocznicę powstania. Idealnie będzie wkraczać w drugie stulecie ze stadionym gwarantującym najnowocześniejszą łączność internetową i innowacyjne, dodatkowe usługi. Cieszy nas, że robimy to jako pierwsi w Polsce i jedni z pierwszych w Europie, umacniając swoją pozycję lidera przemian w sportowym biznesie. Legia Warszawa zawsze poszukuje silnych partnerów o uznanej marce, którzy gwarantują powodzenie projektów. Ericsson jest takim partnerem".

Oliver Kanzi, prezes firmy Ericsson w Polsce, powiedział: “Tysiące ludzi pojawia się na stadionie by oglądać Legię Warszawa w akcji i klub naturalnie chce by tak pozostało. Dzięki wdrożeniu pojemnej sieci Wi-Fi zapewnimy tłumom fanów na trybunach możliwość dzielenia się zdjęciami, tweetami, postami i mailami. Jednocześnie umożliwimy wprowadzenie dodatkowych usług, z których fani będą mogli korzystać za pomocą aplikacji mobilnej. Small Cell as a Service to model binesowy, dzięki któremu możemy to wszystko zrobić w sposób najbardziej efektywny kosztowo.”

Razem z Legią Warszawa, pierwszym klubem sportowym podpisującym umowę typu Small Cell as a Service, Ericsson planuje zaprezentować liczne zalety płynące z posiadania obiektu zintegrowanego z internetem, czyli tzw. Connected Venue.

Launch Small Cell as a Service

Więcej o Small Cell as a Service

Katarzyna Pąk
Head of Marketing & Communications, Ericsson Sp. z o.o.

katarzyna.pak@ericsson.com

O firmie Ericsson

Ericsson na Mobile World Congress 2015

Podczas Mobile World Congress 2015 w Barcelonie, w Hiszpanii, Ericsson zaprezentuje najlepsze na świecie technologie, ofertę usług oraz innowacje. Networked Society zmienia wszystkie branże. Narzędzia teleinfotrmatyczne stały się niedzowne w realizacji planów zarówno przemysłu  jak i całego społeczeństwa.

Ericsson jest liderem w obszarze sprzętu, usług i oprogramowania, które napędza rozwój łączności, szerokopasmowego internetu i technologii chmurowej, tworząc podstawy dla nowych ekosystemów i transformacji we wszystkich branżach. Zmiana, którą przynosi transformacja jest w rękach wszystkich. Dlatego właśnie na Mobile World Congress w tym roku Ericsson będzie mówił o tym, jak umożliwić ludziom zmieniającym świat, wpływ na społeczeństwo.

Znajdziejsz nas w holu 2 na stanowisku 2N60. Śledź nas w trakcie eventu korzystając z @Ericsson i bierz udział w dyskusji używając #MWC15. Opinie naszych ekspertów i narratorów Networked Society będą publikowane w trakcie eventu na specjalnym blogu.

O firmie Ericsson

Ericsson jest siłą napędowa stojącą za Networked Society i światowym liderem w obszarze usług i technologii komunikacyjnych. Nasza długotrwała relacja z wszystkimi najważniejszymi operatorami telekomunikacyjnymi na świecie pozwala ludziom i całym branżom osiągać swój pełen potencjał oraz tworzyć zrównoważoną przyszłość.

Nasze usługi, oprogramowanie i infrastruktura – zwłaszcza mobilność, szerokopasmowy internet oraz chmura - branży telekomunikacyjnej i innym sektorom lepiej funkcjonować, zwiększać efektywność, podnosić podnosić poziom satysfakcji klienta i korzystać z nowych możliwości.

Zatrudniamy około 115 000 pracowników i posiadamy klientów w 180 krajach. Łączymy globalną skalę działania z byciem liderem w obszarze technologii i usług. Wspieramy sieci, które łaczą ponad 2,5 mld subskrybentów. Czterdzieści procent światowego ruchu mobilnego przechodzi przez sieci firmy Ericsson. Nasze inwestycje w R&D zapewniają nam i naszym klientom pozycję lidera.

Uruchomiona w 1876, firma Ericsson ma siedzibę w Sztokholmie w Szwecji. Sprzedaż netto firmy wyniosła w 2014 roku 228,0 mld SEK (33,1 mld USD). Ericsson jest notowany na giełdzie NASDAQ OMX w Sztokholmie i NASDAQ w Nowym Jorku.

Zapraszamy na:

www.twitter.com/ericsson_poland

www.youtube.com/ericssonpolska

www.facebook.com/ericssonpolska

Katarzyna Pąk
Head of Marketing & Communications, Ericsson Sp. z o.o.

katarzyna.pak@ericsson.com

O firmie Ericsson