budownictwo/nieruchomości ekonomia/biznes/finanse

Trwają prace konserwatorskie nad elewacją Griffin House, jednej z najbardziej rozpoznawalnych kamienic Warszawy

Griffin House (Dom pod Gryfami) to wyjątkowy projekt zlokalizowany w ścisłym centrum Warszawy przy Placu Trzech Krzyży. Griffin House został wybudowany w 1886 roku. Właścicielem budynku, w którym mieszczą się najwyższej jakości powierzchnie biurowe, a na parterze restauracje, jest GLL Real Estate Partners. Firma przywraca należne projektowi miejsce na mapie Warszawy: Dom pod Gryfami jest jednym z najbardziej prestiżowych adresów biurowych w centrum polskiej stolicy.

Aktualnie trwają prace konserwatorskie związane z elewacją budynku. Budynek znajduje się na liście zabytków i wszystkie prace prowadzone są w ścisłym porozumieniu ze Stołecznym Biurem Konserwatora Zabytków.

Chcemy w możliwie największym stopniu odwzorować pierwotny kształt budynku, a jednocześnie uczynić go jednym z najbardziej rozpoznawalnych i prestiżowych punktów na biurowej mapie Warszawy. Griffin House to nie tylko prestiżowy adres biurowy to także istotny kawałek historii zlokalizowany przy Placu Trzech Krzyży w rejonie szczególnie cennym pod względem historycznym. Budynek dostarcza dla miasta dodatkową wartość przez oferowanie najwyższej jakości powierzchni biurowych najemcom, dla których istotny jest prestiżowy adres oraz wysokiej jakości powierzchni handlowych i usługowych służących mieszkańcom Warszawy oraz osobom odwiedzającym miasto w celach prywatnych lub służbowych – mówi Łukasz Laskowski z GLL Real Estate Partners.

W bezpośrednim sąsiedztwie budynku Griffin House swoje siedziby mają kluczowe instytucje takie jak: Giełda Papierów Wartościowych, Sejm i Senat Rzeczypospolitej Polskiej, Ministerstwo Gospodarki oraz liczne placówki dyplomatyczne. Tuż obok mieści się hotel Sheraton oraz najbardziej prestiżowe warszawskie ulice, jak Nowy Świat.

Budynek w pełnej krasie będzie można oglądać już na przełomie października i listopada. Charakterystyczne elementy elewacji – gryfy – wrócą na swoje miejsce wiosną przyszłego roku. Zostaną one poddane gruntownej restauracji, aby mogły cieszyć oczy kolejnych pokoleń warszawiaków i osób odwiedzających miasto.

Od września bieżącego roku budynek ma nowego zarządcę, którym jest firma BNP Paribas Real Estate, jedna z najbardziej uznanych firm na europejskim rynku świadcząca usługi w zakresie: Capital Markets, Property Management, Transaction, Consulting oraz Valuation. Wszystkie Działy firmy wspierane są przez Dział Research, który dostarcza informacji na temat rynku i wspiera klientów BNP Paribas Real Estate w podejmowaniu efektywnych, długoterminowych decyzji biznesowych.