ekonomia/biznes/finanse

Admiral Markets wzmacnia zespół analityczny i rozszerza kompetencje w obszarze rynku kapitałowego

30.10.2014 | Admiral Markets

Do Biura Analiz polskiego oddziału Admiral Markets AS dołączyły dwie nowe osoby – Bartosz Zawadzki, doświadczony trader na rynku kapitałowym oraz Tomasz Mazurek, licencjonowany makler papierów wartościowych. W związku z nowymi kompetencjami polski Dział Analiz Admiral Markets znacząco zwiększy zakres oraz częstotliwość prowadzonych szkoleń, a także publikowanych komentarzy i analiz rynkowych.

Od listopada br. Bartosz Zawadzki codziennie będzie przygotowywał komentarze poświęcone rynkowi kapitałowemu – w godzinach porannych będzie to podsumowanie sesji amerykańskiej, a po południu sesji europejskiej. Dodatkowo, głęboka analiza sytuacji na światowych giełdach znajdzie się w przygotowywanym co piątek komentarzu podsumowującym tydzień, a analiza poszczególnych spółek w specjalnym dziale Hot Stocks. Materiały będą prezentowane w przystępnej, ciekawej formule.

- Do tej pory przygotowywaliśmy komentarze poranne, popołudniowe, tygodniowe i specjalne, w których nacisk kładliśmy głównie na rynek walutowy. Teraz, odpowiadając na sygnały docierające do nas od inwestorów, mocno rozszerzamy obszar rynku kapitałowego – mówi Marcin Kiepas, Dyrektor Działu Analiz polskiego oddziału Admiral Markets AS.

- Opublikowane w tym miesiącu przez KNF statystyki dotyczące rynku Forex po raz kolejny potwierdzają, że inwestorzy wciąż nie najlepiej radzą sobie na tym rynku. Brakuje im przede wszystkim wiedzy oraz dyscypliny w zakresie zarządzania kapitałem i ryzykiem. Dla tych, którzy chcą nabyć lub rozwinąć te kompetencje wciąż oferujemy nowe inicjatywy edukacyjne. Nasze doświadczenia wskazują jednak, że również inwestorzy rynku kapitałowego potrzebują solidnej edukacji i wsparcia, stąd nasza odpowiedź również na ich potrzeby – dodaje Andrzej Tomczyk, Dyrektor Zarządzający w polskim oddziale Admiral Markets AS. Od początku roku analitycy Admiral Markets przeprowadzili 240 szkoleń, w których udział wzięło 5.000 osób.

Bartosz Zawadzki to analityk, absolwent Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie. Dotychczasowe doświadczenie zdobywał jako trader na takich giełdach jak: Amex, NASDAQ i NYSE. Przygotowywał także analizy i zestawienia dla zespołów inwestycyjnych. Jednocześnie jest aktywnym inwestorem na rynku walutowym.

Tomasz Mazurek to makler papierów wartościowych z uprawnieniami do wykonywania czynności doradztwa inwestycyjnego, absolwent Politechniki Koszalińskiej oraz studiów podyplomowych w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. Z rynkami finansowymi związany jest od niemal 10 lat – doświadczenie zdobywał jako aktywny inwestor.

Razem z Bartoszem Zawadzkim oraz Tomaszem Mazurkiem Biuro Analiz Admiral Markets AS w Polsce tworzy obecnie Krzysztof Koza oraz – na stanowisku dyrektora Biura – Marcin Kiepas. Polski Dział Analiz Admiral Markets AS wspierany jest przez zespół 33 analityków w krajach, w których działa Admiral Markets Group, m.in. z Wielkiej Brytanii, Turcji i Węgier.

Admiral Markets AS to licencjonowana firma inwestycyjna oferująca najbardziej innowacyjne i zaawansowane technologicznie rozwiązania dla inwestorów rynku Forex, CFD i Futures. Obecna w Polsce od 2009 roku firma wchodzi w skład Admiral Markets Group, funkcjonującej w 35 krajach świata.

Admiral Markets AS oferuje dostęp do rynków za pomocą najpopularniejszej platformy transakcyjnej – MetaTrader 4, w pełni dostosowanej zarówno do komputerów stacjonarnych, jak i urządzeń mobilnych. Firma, jako jedna z nielicznych udostępnia także platformę MetaTrader 5.

Bezpośrednie podejście do potrzeb klientów, stałe wprowadzanie innowacji produktowych i usługowych dzięki zespołowi R&D, bogata oferta szkoleń i seminariów oraz rozbudowany Dział Analiz wyróżniają Admiral Markets AS na rynku usług brokerskich w Polsce.

Zespół analityczny Admiral Markets Group liczy 33 analityków, przygotowujących komentarze rynkowe w kilkudziesięciu krajach. Biuro Analiz Admiral Markets AS Oddział w Polsce przygotowuje komentarze dzienne, tygodniowe oraz specjalne, dotyczące najważniejszych i najciekawszych spośród bieżących wydarzeń makroekonomicznych.

Admiral Markets AS, jako pierwsza firma w Polsce, zastosowała mniejsze jednostki transakcyjne, umożliwiając klientom handel relatywnie małymi kwotami.

Admiral Markets AS posiada licencję firmy inwestycyjnej uprawniającą do świadczenia usług inwestycyjnych i brokerskich we wszystkich 28 krajach Unii Europejskiej i 3 krajach Europejskiego Obszaru Gospodarczego (zgodnie z dyrektywą MiFID, ang. Markets in Financial Instruments Directive). Firma jest nadzorowana przez Estońską Komisję Nadzoru Finansowego (EFSA, ang. Estonian Financial Services Authority). Admiral Markets jest członkiem Estońskiego Funduszu Gwarancyjnego, dającego klientom detalicznym dodatkowe zabezpieczenie finansowe.