wydarzenia sprawy społeczne

Kandydaci do samorządu ponad podziałami w kampanii „Rodzina ma głos!”

W Warszawie miał miejsce happening akcji społecznej „Rodzina ma głos!”. 28 października, na  tzw. „Patelni” przed metrem Centrum, kandydaci z różnych komitetów wyborczych rozdawali ulotki, zachęcające do udziału w najbliższych wyborach samorządowych i oddania świadomego głosu na kandydatów prorodzinnych.

Centrum Wspierania Inicjatyw dla Życia i Rodziny zaprosiło kandydatów z różnych opcji politycznych do udziału w happeningu w ramach kampanii społecznej „Rodzina ma głos!”. Wszyscy uczestnicy akcji zadeklarowali przestrzeganie Dekalogu Samorządowca Przyjaznego Rodzinie i otrzymali Certyfikaty Kandydatów Przyjaznych Rodzinie.

We wtorkowej akcji wzięli udział kandydaci z pięciu komitetów wyborczych, którzy rozdawali ulotki i zachęcali przechodniów do wzięcia udziału w listopadowych wyborach i oddania świadomego głosu na prorodzinnych polityków: Mariusz Dzierżawski kandydat na prezydenta Warszawy (KW Warszawa dla Rodziny) oraz kandydaci na radnych: Damian Pietrzyk (KW PiS), Katarzyna Staśkiewicz (KW Warszawska Wspólnota Samorządowa), Andrzej Sałasiński (KW Inicjatywa Mieszkańców Białołęki), Piotr Oracz (KW PiS), Anna Buchmiet (KW PO), Julita Łozińska (KW PiS), Krzysztof Piotr Skolimowski (KW PO).

Jacek Sapa, prezes Centrum Wspierania Inicjatyw dla Życia i Rodziny wyjaśnia ideę kampanii społecznej: Akcja „Rodzina ma głos!” jest inicjatywą ponad podziałami politycznymi. Jej głównym celem jest zachęcenie do pójścia 16 listopada br. na wybory i oddanie świadomie głosu. Poprzez certyfikowanie kandydatów prorodzinnych chcemy ułatwić wyborcom poszukiwanie ich przedstawicieli, na których oddadzą głos. Warto zauważyć, że Dekalog Samorządowca popierają i deklarują jego realizację, przedstawiciele z różnych komitetów wyborczych. Dla nas istotna jest polska rodzina i jej dobro, na które ma wpływ działanie samorządu.

Lista certyfikowanych kandydatów jest dostępna na stronie www.rodzinamaglos.pl

Ogólnopolska akcja społeczna „Rodzina ma głos!”. Organizatorzy – Centrum Wspierania Inicjatyw dla Życia i Rodziny oraz organizacje i środowiska lokalne z ponad 120 miast – zachęcają wyborców do czynnego udziału w listopadowych wyborach samorządowych i dokonania świadomego wyboru. Promują również, pomocny w ocenie i wyborze właściwych kandydatów, Dekalog Samorządowca Przyjaznego Rodzinie. Więcej informacji o akcji na stronie www.rodzinamaglos.pl

Fundacja Centrum Wspierania Inicjatyw dla Życia i Rodziny powstała, aby promować, inicjować oraz wspierać działania podkreślające wartość życia i rodziny. Powstała by pracować nad rozwiązaniami, które stworzą przyjazne warunki dla rodzin w wypełnieniu jej naturalnych funkcji, w myśl zasady: rodzina receptą na szczęście. Oficjalna inauguracja działalności Centrum miała miejsce 15 grudnia 2012 roku. http://www.centrumzyciairodziny.org/