zainteresowania/hobby technologie nauka/edukacja/szkolenia

Najszybszy superkomputer będzie na Politechnice Gdańskiej

09.10.2014 | Politechnika Gdańska

Politechnika Gdańska i konsorcjum firm Megatel/Action podpisały umowę na dostawę superkomputera wartego 30 mln złotych. Będzie to pierwszy w Polsce klaster obliczeniowy o mocy biliarda operacji matematycznych na sekundę. Na liście TOP 500 zajmie miejsce w pierwszej pięćdziesiątce.

Z nowym superkomputerem Politechnika Gdańska jako pierwsza w Polsce przekroczy próg PetaFLOPS – jego moc obliczeniowa wyniesie 1,2 tej jednostki. Najszybszy obecnie komputer w Polsce ma zaledwie 1/4 mocy powstającego na PG.

Klaster, którego producentem jest firma Hewlett-Packard, będzie zbudowany do końca 2014 r. System będzie ważył 15 ton, zajmie około 30 szaf, wyposażony zostanie w 2600 procesorów (dla porównania w "normalnym" komputerze jest jeden procesor).

– W tej chwili nie ma żadnych granic, których nie można by spróbować przekroczyć na tym sprzęcie – powiedział Olaf Białek, pełnomocnik konsorcjum Megatel/Action. –  Wyposażony jest w najnowsze procesory, które miały premierę miesiąc temu. Nowszego nie dało się po prostu kupić.

–To będzie superkomputer dla całego Pomorza – zapewniał rektor PG prof. Henryk Krawczyk. – W oparciu o niego będziemy nie tylko dalej realizować obliczenia wykonywane z pomocą dotychczasowego klastra, który wkrótce zostanie wycofany. Zbudujemy wokół niego pewną społeczność informacyjną.

Super maszyna będzie sercem projektu Centrum Doskonałości Naukowej Infrastruktury Wytwarzania Aplikacji (CD NIWA). Celem projektu jest stworzenie centrum kompetencji oferującego dostęp do profesjonalnej wiedzy i usług związanych z wytwarzaniem szerokiej gamy aplikacji informatycznych. Dzięki zakupowi zaawansowanego klastra obliczeniowego CD NIWA oferować będzie użytkownikom nowoczesną infrastrukturę informatyczną dostępną poprzez specjalistyczne platformy wytwarzania aplikacji i katalog usług doradczych umożliwiających ich wykorzystanie. CD NIWA dostarczać będzie narzędzia do tworzenia i wykonywania aplikacji naukowych, multimedialnych i mobilnych - dostępnych dla każdego zainteresowanego.

Uczelnia wyjdzie tym samym naprzeciw wymaganiom środowiska nauki i przemysłu w zakresie wspomagania realizacji przedsięwzięć od strony informatycznej, zarówno pod kątem merytorycznym jak i technicznym. Usługi realizowane w ramach CD NIWA będą mogły być wykorzystywane również przez środowisko biznesowe, studentów i pasjonatów tworzących aplikacje informatyczne.

Centrum będzie otwarte na wspieranie projektów z różnych dziedzin nauki, ze szczególnym uwzględnieniem dyscyplin uznanych za priorytetowe w polityce państwa: np. nowe technologie w zakresie energetyki (wydobycie gazu łupkowego), środowiska naturalnego (poziom i zanieczyszczenie wód), czy medycyny (wspomaganie prac lekarskich zespołów badawczych). Dzięki wykorzystaniu superkomputera będzie można realizować symulowane eksperymenty w przestrzeni wirtualnej, które nie wymagają nakładów finansowych i czasu niezbędnych przy badaniach wykonywanych w czasie rzeczywistym.

Oprócz wsparcia dla realizacji przedsięwzięć badawczo-rozwojowych, oprogramowanie superkomputera pozwoli na prowadzenie zaawansowanych badań dotyczących wdrożonej już infrastruktury informatycznej, kierunków rozwoju Internetu oraz metodyk wytwarzania aplikacji.

Podpisanie umowy odbyło się 9 października 2014 r. w Sali Senatu w Gmachu Głównym PG. Wartość projektu CD NIWA wynosi 40 mln zł. Projekt współfinansowany jest w ramach Działania 2.3 Inwestycje związane z rozwojem infrastruktury informatycznej nauki – Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka 2007-2013.

Politechnika Gdańska
Biuro Prasowe Politechniki Gdańskiej