nowe produkty/usługi towary konsumpcyjne

Poczta Polska: Znaczek w hołdzie poległym górnikom „Wujka”

15.12.2017 | Poczta Polska

„Dziewięciu z Wujka” to emisja filatelistyczna Poczty Polskiej na 16 grudnia z kopertą FDC oraz datownikiem.

Poświęcony ofiarom pacyfikacji Kopalni Wujek obiegowy znaczek o nominale 2,60 zł jest wydawany w nakładzie 30 mln egzemplarzy. Jego autor, Maciej Jędrysik przedstawił podobizny dziewięciu zabitych górników wpisane w bryły węgla.

13 grudnia 1981 r. – kiedy  Wojciech Jaruzelski wprowadził stan wojenny w Polsce – na ulicach miast pojawiły czołgi, a tysiące ludzi zostało internowanych. Pracownicy wielu zakładów pracy podjęli strajk okupacyjny. W gronie tym znaleźli się górnicy z Kopalni „Wujek”, która z woli władz miała zostać zmilitaryzowana. W środę rano 16 grudnia 1981 r., siły reżimowe rozpoczęły  szturm na strajkujących, co praktykowały wcześniej w innych strajkujących kopalniach. Wojsko czołgami zrobiło wyłom w murze, umożliwiając atak zomowcom na terenie kopalni. Główny szturm nastąpił przy bramie głównej naprzeciwko budynku kotłowni. Zomowcy uzbrojeni w pałki, tarcze i gaz łzawiący zaatakowali górników. Kiedy trwały walki, a strajkujący skutecznie się bronili, biorąc nawet jeńców zomowców i unieruchamiając czołg, na teren kopalni weszli funkcjonariusze plutonu specjalnego ZOMO, uzbrojeni w pistolety maszynowe PM 63 „RAK”. W kierunku strajkujących padły strzały.

Od kul zginęło 9 górników: Józef Czekalski, Józef Krzysztof Giza, Joachim Gnida, Ryszard Gzik, Bogusław Kopczak, Andrzej Pełka, Jan Stawisiński, Zbigniew Wilk, Zenon Zając. Postrzelonych zostało jeszcze 23 górników. Do dziś nie zostali ukarani ci, którzy wydawali wtedy rozkazy...

O znaczku:
autor projektu: Maciej Jędrysik
liczba znaczków: 1
wartość: 2,60 zł
nakład: 30 000 000 szt.
technika druku: rotograwiura
format znaczka: 25,5 x 31,25 mm
papier: fluorescencyjny
arkusz sprzedażny: 100 znaczków
data wprowadzenia do obiegu: 16 grudnia 2017 r.

To i inne wydawnictwa Poczty Polskiej można nabyć w wyznaczonych placówkach Poczty Polskiej i sklepie internetowym: http://www.filatelistyka.poczta-polska.pl

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28