budownictwo/nieruchomości praca ekonomia/biznes/finanse

Wybierz Gdańsk. Do życia i do pracy

27.07.2017 | Olivia Business Centre

Wraz ze startem Jarmarku św. Dominika, jednej z najstarszych i największych imprez targowo-wystawienniczych w Europie, rusza akcja społeczno-edukacyjna „Wybierz Gdańsk. Do życia i do pracy” Fundacji Gdańsk Global. Projekt ma przybliżać odwiedzającym potencjał Gdańska, prezentując jego silne strony i przemawiające za nimi twarde argumenty oraz ludzi, którzy podjęli decyzję o tym, że to właśnie Gdańsk stanie się ich domem. Wybrali to miejsce do życia i do pracy. Patronat honorowy nad projektem objął Prezydent Miasta Gdańska Paweł Adamowicz. Głównym partnerem akcji jest hub biznesowy Olivia Business Centre.

Gdańsk jest jednym z największych miast Polski i Regionu Bałtyku, należy też, wraz z metropolią, do najdynamiczniej rozwijających się centrów usług biznesowych (BPO) w Europie Środkowej. Położony na skrzyżowaniu szlaków wodnych i lądowych, jest także najważniejszym węzłem komunikacyjnym między południowo-wschodnią Europą a Skandynawią. Atutami Gdańska od zawsze, również dzięki lokalizacji, są otwartość, swobodny przepływ towarów i osób oraz, co za tym idzie, idei. Tożsamość Gdańska od wieków kształtowała się pod wpływem wielu kultur. Miasto i dziś jest centrum wydarzeń – edukacyjnych, kulturalnych, sportowych. Atrakcyjność Gdańska potwierdza m.in. fakt rosnącej liczby jego mieszkańców*.

- My, gdańszczanie kochamy swoje miasto i doskonale wiemy dlaczego – mówi Jarosław Śmigiel, dyrektor marketingu w Olivia Business Centre. – Teraz pragniemy przekonać innych, że to wspaniałe miejsce nie tylko do życia, ale i do pracy. Miejsce, z którym warto związać się na lata a może na całe życie, również to zawodowe.

Projekt skoncentruje się na kluczowych, dla osób rozważających relokację, kwestiach, jak komfort życia, edukacja, praca, zdrowie, sport, kultura i sztuka, integracja społeczna, innowacyjność oraz przedsiębiorczość.

Dzięki współpracy z Międzynarodowymi Targami Gdańskimi akcja dotrze, jak szacują organizatorzy, do ponad półtora miliona osób (spoza Trójmiasta), odwiedzających Jarmark Dominikański. Argumenty przemawiające za zamieszkaniem w Gdańsku pojawią się bowiem m.in. na nośnikach informacyjnych i reklamowych promujących to wyjątkowe dla miasta wydarzenie.

Inicjatywie „Wybierz Gdańsk” dedykowana jest strona internetowa wybierzgdansk.pl, na której cyklicznie prezentowane będą m.in. informacje oraz ciekawostki dotyczące miasta, jak i sylwetki osób, które wybrały to miejsce do życia i do pracy. Akcja informacyjna prowadzona będzie także na Facebooku czy Instagramie. Startowi tej edycji projektu towarzyszy zmiana jego identyfikacji wizualnej. Nowe logo oraz system identyfikacji wizualnej opracowała Agencja Linia2.

Docelowo projekt ma być prezentowany podczas kluczowych dla Gdańska wydarzeń, we współpracy z instytucjami, których działalność obejmuje promocję miasta i aglomeracji gdańskiej w Polsce oraz za granicą.

Organizatorem „Wybierz Gdańsk. Do życia i do pracy” jest Fundacja Gdańsk Global. Patronat honorowy nad projektem objął Prezydent Miasta Gdańska Paweł Adamowicz. Akcję, obok Olivia Business Centre i Międzynarodowych Targów Gdańskich, wspierają także Pracodawcy Pomorza, Fundacja Gdańska, Europejskie Centrum Solidarności i Gdańska Organizacja Turystyczna.

O Fundacji Gdańsk Global
Fundacja Gdańsk Global ma swoją siedzibę w Olivia Business Centre w Gdańsku. Jej główna działalność związana jest
z rozwojem i promocją przedsiębiorczości w Gdańsku oraz województwie pomorskim. Fundacja integruje trójmiejski biznes, wspierając jego inicjatywy gospodarcze również poza granicami kraju, m.in. przez pomoc w nawiązywaniu kontaktów, partnerstw, organizację szkoleń i konferencji.

O Olivia Business Centre
Olivia Business Centre jest prestiżowym, tętniącym życiem hubem biznesowym. Olivia, zlokalizowana w geograficznym centrum Trójmiasta, rozwija się dynamicznie od 2010 roku. Swój adres ma tu dziś blisko 200 firm, m.in. topowe korporacje – Amazon, Bayer, Energa, PwC, Fujifilm, Nordea, thyssenkrupp, małe i średnie przedsiębiorstwa, organizacje wsparcia biznesu, jak Invest In Pomerania czy Agencja Rozwoju Pomorza, startupy. OBC zapewnia najemcom optymalne warunki rozwoju. Doskonale rozumiejąc, że o sukcesie przedsiębiorstwa decydują zróżnicowane czynniki, gwarantuje im – obok najwyższej jakości przestrzeni biurowej – dostęp do obecnych w kompleksie wyspecjalizowanych firm HR, IT, finansowych, świadczących usługi consultingowe, prawne czy marketingowe. Olivia aktywnie wspiera lokalną społeczność, realizuje też liczne projekty służące integracji pracowników. Regularnie odbywają się tu wydarzenia biznesowe, edukacyjne, kulturalne i sportowe. Rocznie jest ich ponad 500.

O Fundacji Gdańsk Global

O Olivia Business Centre