ekonomia/biznes/finanse

„Wprost” z listą 100 najbogatszych Polaków

137,2 mld zł zgromadziła setka najbogatszych ludzi w kraju. W porównaniu z poprzednim rokiem ich majątki zwiększyły się prawie o jedną piątą. W 2016, żeby wejść do setki, trzeba było mieć dokładnie 239 mln zł. W tym roku już o ponad 30 mln zł więcej. Bohater z setnego miejsca ma majątek szacowany na 270 mln zł. W najnowszym wydaniu tygodnika „Wprost” – lista 100 najbogatszych Polaków.

Na pierwszym miejscu znowu w duecie: Dominika i Sebastian Kulczykowie. Gdyby nie testament ich ojca, Jana Kulczyka, który skonstruował go tak, że majątku nie da się podzielić na dwa, dzieci mogłyby występować na liście osobno. A wtedy prześcignąłby ich Zygmunt Solorz-Żak, który w ciągu roku wzbogacił się o 600 mln zł. I tak już od lat twórca Polsatu pozostaje numerem dwa na liście. W pierwszej dziesiątce pojawiło się dwóch nowych graczy: Elżbieta i Bogdan Kaczmarkowie, potentaci meblowi z Wielkopolski, którzy rocznie produkują ponad milion sof, oraz Piotr Szulczewski, geniusz internetu, który stworzył aplikację mobilną Wish wycenianą na 5 mld dolarów. W sumie na liście – aż 14 nowych nazwisk.

Lista 100 najbogatszych Polaków – w najnowszym wydaniu tygodnika „Wprost”.

Ponadto w nowym numerze „Wprost”:

- Radziwiłła pociąg do Budapesztu, czyli jak Ministerstwo Zdrowia analizowało powiązania i zamknięte grupy facebookowe protestujących pielęgniarek. Przekopania danych podjął się węgierski analityk związany z Viktorem Orbánem.

- Minister kontra minister - szef MSZ pokłócił się z szefem gabinetu prezydenta. Czy to próba zastopowania emancypacji głowy państwa?

-  Komisja do spraw lipy, czyli jak przesłuchanie Michała Tuska obnażyło wszystkie słabości sejmowych.  śledczych.

„Wprost”, Tusk i Amber Gold, czyli co naprawdę pisaliśmy o aferze.

- UNESCO nie zajmie się puszczą – zapowiada Magdalena Gawin w rozmowie z Marcinem Dzierżanowskim.

- Gdzie i jak odpocząć w trzy dni – przewodnik na miniwakacje.

- Posiedź trochę cicho i pomyśl - namawia Jakub Żulczyk.

- Ruszają letnie imprezy – nasze kalendarium.

Te oraz wiele innych materiałów w najnowszym numerze „Wprost”, który w poniedziałek 26 czerwca trafi do kiosków i salonów prasowych w całej Polsce.

PMPG S.A.

biuroprasowe@pmpg.pl

Bieżące informacje ze spółki spółki PMPG Polskie Media SA (GPW: PMPG) na www.pmpg.pl oraz na profilach w serwisach Twitter: https://twitter.com/PMPG_PL i Facebook: https://www.facebook.com/PMPG.SA.

PMPG S.A.

biuroprasowe@pmpg.pl